Türkiye'de sanat ve pozitif bilimlerin ortak çalışma alanı olarak bilimsel illüstrasyonlar
Scientific illustrations as common workspace of art and positive sciences in Turkey
  1. Tez No: 508692
  2. Yazar: NEŞE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ H. NEYYİRE DEREOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İllüstrasyon, Resimleme, Bilim, Bilimsel İllüstrasyon, Türkiye'de Bilimsel İllüstrasyon, Illustration, Art, Science, Scientific Illustration, Scientific Illustration in Turkey
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 278
Özet
Bilimsel illüstrasyonların işlevi, bilimsel bilgiyi aktarmak ve belgelemektir. Bu araştırmada, Türkiye'de bilimsel illüstrasyonların önemini vurgulamak amaçlanmıştır. Araştırma yöntemi olarak tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada nesnel verilerden yararlanılmıştır. Ayrıca uzman kişilerle bireysel telefon görüşmeleri ve internet ortamında yazışmalar gerçekleştirilerek verilerin geçerliliği ve güvenirliliği sağlanmıştır. Bu tezde bilimsel illüstrasyonlardan tıbbi, botanik, zoolojik, jeolojik/coğrafik, teknik illüstrasyonlar ve bu illüstrasyonların Türkiye'deki sorunları ele alınarak konu sınırlandırılmıştır. Sonuçta ise, bu tezde Türkiye'de bilimsel illüstrasyonların üretiminin, kullanımının ve eğitimdeki yerinin yeterli düzeyde olmadığı, bu alanın ülkemizde gelişmesi için ilgili alanlarda uzman kişilerin desteğiyle kurumsallaşmaya gidilmesi gerektiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The functions of scientific illustration are to transfer and document scientific information. In this research, it was aimed to emphasize the importance of scientific illustration in Turkey. Survey model was employed as the research method and objective data were utilized. In addition, the validity and reliability of obtained data were provided by personal phone calls and correspondence via internet with experts of the field. The subject in this thesis was limited by dealing only with medical, botanical, zoological, geological/geographical, technical illustrations and the problems of those scientific illustrations in Turkey. In the conclusion of this thesis, it was determined that the production, employment and the place of scientific illustrations in education is not at a sufficient level in Turkey; and this filed needs to be institutionalized with support of the related field experts.