Hospitalize yaşlı hastalarda kırılganlığın ve etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of frailty and its effects in hospitalized geriatric population
- Tez No: 508711
- Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM GÜLHAN HALİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Geriatri, Geriatrics
- Anahtar Kelimeler: Edmonton kırılganlık skalası, el sıkma gücü, kırılganlık, yatış süresi, Edmonton Frail Scale, hand grip, frailty, length of stay
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geriatri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Dr. Nurefşan CİHANGİROĞLU ÜNAL. Hospitalize Yaşlı Hastalarda Kırılganlığın ve Etkilerinin Değerlendirilmesi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Uzmanlık Tezi olarak hazırlanmıştır. Ankara, 2017. Kırılganlık hospitalize yaşlı hastalarda yüksek prevelansla izlenen ve genellikle tanısı atlanılan bir geriatrik sendromdur. Bu çalışmada akut sağlık sorunlarıyla hospitalize edilen yaşlı hastalarda kırılganlığın kolay uygulanabilir, pratik yöntemlerle tespit edilmesi ve kötü sağlık sonlanımları üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya Mart 2017 ile Eylül 2017 tarihleri arasında Hacettepe İç Hastalıkları Servisleri' ne akut sağlık kötüleşmesiyle yatışı yapılan 65 yaş ve üzeri toplam 57 hasta dahil edildi. Hastaların kırılganlık ölçümleri Edmonton kırılganlık skalası (EKS) ve klinik kırılganlık skalası (KKS) kullanılarak yapıldı. Hastalara kapsamlı geriatrik değerlendirme testleri uygulandı. Biyoelektrik-empedans analiz yöntemi (BIA) ile kas kütlesi ölçümü ve el sıkma gücü ile kuvvet ölçümü yapıldı. Hastalar yatış süresi boyunca kötü sağlık sonlanımları açısından takip edildi. Kapsamlı geriatrik değerlendirme sonuçları her ölçekle yapılan ölçümlerde de kırılganlıkla ilişkili bulundu. Spearman korelasyon analizinde EKS ile diğer testler arasında anlamlı korelasyon saptandı. Kırılgan hastalarda el sıkma kuvveti ölçümlerinin kırılgan olmayan hastalara göre daha düşük olduğu ve EKS puanlarıyla el sıkma gücü testi değerleri arasında anlamlı korelasyon olduğu görüldü. Kırılgan bireylerde hastane yatış süresinin kırılgan olmayan bireylere göre daha uzun olduğu tespit edildi ancak bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Hastane takibi sırasında 1 hasta mortalite ile sonuçlanmış olup, bu hasta her iki ölçüm yönteminde de kırılgan hasta grubuna dahildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Nurefşan Cihangiroglu Unal, MD. Evaluation of frailty and its effects in hospitalized geriatric population. Hacettepe University Medical Faculty Department of Internal Medicine, Residency Thesis, Ankara, 2017. Frailty syndrome is seen in high prevalences in hospitalized elderly patients and is usually under diagnosed. In this research our aim is to diagnose frailty in elderly patients that are hospitalized due to acute health problems using readily usable and practical methods and evaluate the effects on bad health outcomes. Fifty seven patients are included in this research that are hospitalized in Hacettepe Internal Medicine wards between March 2017 and September 2017 due to acute health problems that is over 65 years of age. Patients' frailty measurements are done using Edmonton Frail Scale (EFS) and Clinical Frailty Scale (CFS). Comprehensive geriatric assesment tests were performed. Bioelectric- impedance analysis (BIA) method was used to asses muscle mass and muscle strength was assessed with hand grip measurements. Patients are followed for bad health outcomes. Comprehensive geriatric assesment results were found to be related with frailty in both scales. Spearman correlation analysis showed positive correlation between EFS and comprehensive geriatric assesment tests. Hand grip strength was lower in frail patients and showed significant correlation between EFS scores. Frail patients' hospitalization periods was found to be longer but this was not statistically significant. There was one mortality in the patients and this patient was in the frail patient population in both scales.