Stromal vasküler fraksiyon ve plateletten zengin fibrinin subdermal enjeksiyonunun deri komponentlerine etkilerinin değerlendirilmesi
Subdermal injection of stromal vascular fraction and plateletrich fibrin; evaluation of effects to the skin components
- Tez No: 508710
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Stromal vasküler fraksiyon, plateletten zengin fibrin, plateletten zengin plazma, yaşlanma, Stromal vascular fraction, platelet rich fibrin, platelet rich plasma, aging
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Amaç: İntrinsik ve ekstrinsik mekanizmalarla gerçekleşen yaşlanma süreci kendisini birçok bulgu ile göstermektedir. Bu bulguların en belirgin ve göze çarpan şekli deri bulgularıdır. (1, 2) Bu çalışmada serum fizyolojik (SF), otolog plateletten zengin fibrin (PRF) ve otolog stromal vasküler fraksiyon (SVF) tavşan kulağına tek doz olarak subdermal olarak enjekte edilmiş ve deri komponentlerine histolojik düzeyde etkileri değerlendirilmiştir. Yaşlanmanın deri bulgularını yavaşlatmak ya da önlemek amacıyla kullanılabilecek proliferatif bir etkinin varlığı araştırılmıştır. Yöntem: Çalışma 24 adet 8-12 aylık, 2,5-3 kg ağırlığında dişi Yeni Zelanda tavşanın 48 kulağında yapıldı. Her bir denekten 20-25 ml inguinal yağ yastıkçığı eksize edilerek SVF ve tam kan alınarak PRF elde edildi. Birinci grupta, deneklerin kulaklarına 2 ml serum fizyolojik; ikinci grupta 1 ml SVF + 1 ml PRF kombinasyonu; üçüncü grupta 2 ml SVF ve dördüncü grupta 2 ml PRF enjeksiyonu yapıldı. Birinci hafta, birinci ay, ikinci ay ve üçüncü ay sonunda; her bir zaman diliminde tüm gruplardan üçer adet denekten doku örneği alınarak histomorfometrik olarak değerlendirildi. Bulgular: Gruplar arasında yapılan histomorfometrik incelemelerde dermal kalınlık, mikrovasküler yoğunluk ölçümlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Bunun yanında bu parametrelerin değerlendirildiği birçok ikili karşılaştırma sonucunda istatistiksel anlamlılık sınırında (p=0,05) fark saptandı. İstatistiksel anlamlılık sınırında (p=0,05) fark saptanan SVF+PRF ve SVF gruplarının SF grubuna göre üçüncü ayda mikrovasküler yoğunluğu fazlaydı. PRF grubunda ise daha erken ve kısa süreli etki ile uyumlu olarak birinci hafta değerleri SF grubuna göre yüksek saptandı. Bu değerler yanında fokal selüler 2 proliferasyon izlenen alanlar SVF+PRF ve SVF gruplarında PRF ve SF gruplarına göre daha fazla izlendi. Sonuç: Bu çalışmada tek doz PRF ya da SVF uygulaması ile beklenen proliferatif ve rejeneratif etki histolojik olarak anlamlı fark oluşturacak şekilde ortaya konamamıştır. Bunun yanında doku düzeyinde fokal selüler ve ekstraselüler proliferatif etkiler izlenmiştir. SVF ve PRF'nin ılımlı proliferatif etkileri nedeniyle anlamlı sonuçların elde edilebilmesi için tekrarlayan dozlarda uygulandıkları ve daha fazla denek sayısını içeren çalışmalar yapılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Aging process occurs by intrinsically and extrinsically mechanisms. Signs of aging becomes prominent over a period of time. Skin changes are the most significant findings in aging process. (1, 2) In this study, histological changes were evaluated after single injection of normal saline solution (SF), autologous platelet rich fibrin (PRF) and stromal vascular fraction (SVF) on rabbit ear model. The aim of this study is obtaining a proliferative effect that can be used to prevent or decrease the skin changes that occurs by aging process. Material and Method: In this study, 48 ears in 24 New Zealand rabbits (8-12 month age; 2.5-3 kg; female) were used. In every single rabbit, 20-25 ml of inguinal fat was harvested for obtaining SVF and 5 ml of whole blood for obtaining PRF. In the first group 2 ml of saline, in the second group 1 ml of SVF and 1 ml of PRF, in the third group 2 ml of SVF and finally in the fourth group 2 ml of PRF were injected subcutaneously. At the end of first week, first month, second month and third month; tissue samples were collected for histological examination from three rabbit ears in every single group. Results: Statistical evaluation of dermal thickness, microvascular density showed no significant difference but many of the comparisons had a critical statistical difference value (p=0.05). Statistical comparisons of microvascular density between SF group and SVF+PRF and SVF groups had this critical difference value (p=0.05) in the third month. Microvascular density of SVF+PRF and SVF groups were greater than SF group. Comparison between PRF group in the first week and SF group in both the first week and third month showed a critical difference value (p=0.05) too. PRF group had a greater microvascular density than SF group 4 as expected in an early and short lasting effect. Additionally, SVF+PRF and SVF groups had more focal cellular proliferation zones than PRF and SF groups. Conclusion: In this study, expected proliferative and regenerative effects of single injection of SVF and PRF showed no statistically significant histological difference. Despite this, focal cellular and extracellular proliferative effects were evaluated. This study shows us the need for another study that includes repeated injections of SVF and PRF on more animal subjects.