Üniversite öğrencilerinde beden algısı, yeme tutumu ve depresyon düzeyinin incelenmesi
The investigation of the body perception, eating attitude and depression level of university students
  1. Tez No: 508714
  2. Yazar: SÜMEYRA NUR TAYFUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPER EVRENSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Algısı, Yeme Tutumu, Depresyon, Eating Attitude, Body Perception, Depression
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinin beden algısı, yeme tutumu ve depresyon düzeyi arasındaki ilişkinin anlamlılığının incelenmesidir. Bu amaçla araştırmaya İstanbul ve Ankara illerinde okumakta olan 301 üniversite öğrencisi katılmıştır. Verilerin toplanmasında Demografik Bilgi Formu, Vücut Algısı Ölçeği, Yeme Tutumu Ölçeği ve Beck Depresyon Envanteri kullanılmıştır. Verilerin analizinde Ki-Kare Testi, Bağımsız Örnekler T-Testi, ANOVA, Pearson Korelasyon Analizi, Regresyon Analizi ve ANCOVA kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, beden kitle indeksine göre zayıf olan öğrenciler incelendiğinde, beden algısı ile yeme tutumu ve depresyon arasında negatif yönlü bir ilişki olduğu; fakat yeme tutumu ile depresyon arasında anlamlı bir ilişki olmadığı gözlenmiştir. Beden kitle indeksine göre normal olan öğrenciler incelendiğinde, beden algısı ile depresyon arasında negatif yönlü bir ilişki olduğu; fakat yeme tutumu ile beden algısı ve depresyon arasında anlamlı bir ilişki olmadığı gözlenmiştir. Beden kitle indeksine göre fazla kilolu ve obez olan öğrenciler incelendiğinde, beden algısı ile depresyon arasında negatif yönlü bir ilişki olduğu; fakat yeme tutumu ile beden algısı ve depresyon arasında anlamlı bir ilişki olmadığı gözlenmiştir. Üniversite öğrencilerinin beden algısı düzeylerinin yaşa, üniversitenin iline, sınıfa, yaşanılan yere, aileden ayrı yaşanılan süreye, anne eğitim düzeyine, baba eğitim düzeyine, BKİ'ye, tanı konan tıbbi hastalık sahibi olma durumuna, yeme tutumuna göre farklılık göstermez iken cinsiyete, gelir grubuna, üniversite türüne, okunan üniversiteye, bölüme, olmak istenilen kiloda olma durumu, olmak istenilen kiloya, düzenli ilaç kullanma durumuna, depresyon düzeyine göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Üniversite öğrencilerinin yeme tutumu düzeylerinin cinsiyete, yaşa, üniversite türüne, okunan üniversiteye, üniversitenin iline, bölüme, sınıfa, yaşanılan yere, aileden ayrı yaşanılan süreye, anne eğitim düzeyine, baba eğitim düzeyine, BKİ'ye, tanı konan tıbbi hastalık sahibi olma durumuna, düzenli ilaç kullanma durumuna, depresyon düzeyine göre farklılık göstermez iken gelir grubuna, olmak istenilen kiloda olma durumuna, olmak istenilen kiloya ve beden algısına göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Üniversite öğrencilerinin depresyon düzeylerinin yaşa, sınıfa, yaşanılan yere, aileden ayrı yaşanılan süreye, anne eğitim düzeyine, baba eğitim düzeyine, BKİ'ye, olmak istenilen kiloda olma durumuna, olmak istenilen kiloya, tanı konan tıbbi hastalık sahibi olma durumuna göre farklılık göstermez iken cinsiyete, gelir grubuna, üniversite türüne, okunan üniversiteye, üniversitenin iline, bölüme, düzenli ilaç kullanma durumuna, beden algısına, yeme tutumuna göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the significance of the relationship between body perception, eating attitude and depression level of the university students. For this purpose, 301 university students studying in Istanbul and Ankara have participated in the research. Demographic Information Form, Body Perception Scale, Eating Attitude Test and Beck Depression Inventory were used to collect data. Chi-square test, Independent samples T-test, ANOVA, Pearson Correlation Analysis, Regression Analysis and ANCOVA were used in the analysis of the data. As a result of the research, among the students who were thin according to the body mass index, it was observed that there was a negative relationship between body perception and eating attitude and depression but there was no significant relationship between eating attitude and depression. Among the students who were normal according to the body mass index it was observed that there was a negative relationship between body perception and depression but there was no significant relationship between eating attitude and body perception and depression. Among the students who were overweight and obese according to the body mass index, it was observed that there was a negative relationship between body perception and depression, but there was no significant relationship between eating attitude and body perception and depression. It was found that the body perception level of the university students does not differ depending on age, the province of university, class, place of residence, duration of living seperated with family, education level of mother, education level of father, BMI, status of having diagnosed medical illness, eating attitude while it differs depending on gender, income, the type of university, studying in the university that desire, department, to have the desired weight, the desired weight, using medication regularly and the level of depression. It was found that the eating attitude level of the university students does not differ depending on gender, age, the type of university, university, the province of university, department, class, place of residence, duration of living seperated with family, education level of mother, education level of father, BMI, status of having diagnosed medical illness, using medication regularly and the level of depression while it differs depending on income, to have the desired weight, the desired weight and the body perception. It was found that the depression level of the university students does not differ depending on age, class, place of residence, duration of living separate from family, education level of mother, education level of father, BMI, the desired weight, and whether being diagnosed with a medical illness but it differs depending on gender, income, the type of university, the province of university, department, using medication regularly, body perception and eating attitude.