Hıristiyanlık'ta şefaat kavramı ve şefaatin Hıristiyan dualarındaki yeri
The concept of intercession in Christianity and the place of intercession in Christian prayer
  1. Tez No: 508715
  2. Yazar: EMİNE YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SAMİ BAYBAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Şefaat, dua, kurtuluş, İsa, Meryem, Intercession, prayer, salvation, Jesus, Mary
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Hıristiyanlık İsa Mesih yoluyla kurtuluş öğretisine dayandığından mutlak aracılık gibi kavramlar kapsamında şefaate daha çok yer verilmektedir. Bu durum Hıristiyan dualarında da kendini göstermektedir. Hıristiyanlık'taki bu dua örnekleri incelendiğinde bazı kavram ve isimlerin ön plâna çıktığı, Hıristiyanlık'ta yer alan şefaat kavramının sadece İsa ve Meryem'le sınırlandırılamayacağı ve ayrıntılı olarak ele alınması gerektiği görülmektedir. İki ana bölümden oluşan bu çalışma, Hıristiyanlık'ta yer alan şefaat kavramının Hıristiyan hayatındaki yeri ve önemi, Hıristiyan dualarında nasıl ve ne şekilde yer almaya başladığı, şefaatin Hıristiyanlık'taki kurtuluş düşüncesiyle ve diğer kavramlarla nasıl bir ilişkisinin olduğu hakkında bilgi vermektedir. Çalışmanın sonucunda Hıristiyanlık'ta kurtuluş düşüncesiyle bağlantılı olan şefaat inancının Hıristiyan hayatında önemli bir yere sahip olduğu, Hıristiyan kişinin mutlak bir şefaatçisi olmadan asla kurtuluşa eremeyeceği, Hıristiyan ibadet ve dualarında önemli bir yeri olan ve günümüze kadar ulaşan bu şefaat inancının Hıristiyan ayinleri içinde yer alan dualarda ve ilahilerde hala etkisini göstermeye devam ettiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Because the Christianity is based on the doctrine of salvation through Jesus Christ, the intercession is given too much space within the scope of some concepts such as absolute mediation. This situation also reveals itself in the Christian prayers. When examining prayer examples in Christianity, it is seen that some concepts and names came into prominence, and that the concept of intercession in Christianity cannot be limited to Jesus and Mary only and should be discussed in detail. This study consisting of two main parts, gives information about place and importance of the concept of intercession in Christianity, on how and where it began to take place in the prayers of Christians and on how intercession is related to the concept of salvation and to other concepts in Christianity. In the conclusion of study, it is observed that the belief of intercession in Christianity that is related to salvation occupies an important place in the Christian life, that a Christian person can never be able to attain salvation without having an absolute intercessor and that this belief of intercession having an important place in Christian worships and prayers and coming until today continues to have an effect on worships and hymns included in Christian rituals.