Eritrosit süspansiyon transfüzyonu yapılan hastalarda transfüzyon öncesi ve sonrasında oksidatif stres ve adma seviyelerinin karşılaştırılması
Comparison of oxidative stress and adma levels in erythrocyte suspension (ES) transfusion before and after transfusion
  1. Tez No: 508846
  2. Yazar: ERHAN BOZKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEREF YÜKSEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: ES transfüzyonu, TAS, TOS, ADMA, ES transfusion, TAS, TOS, ADMA
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Giriş: Anemi sonucunda dolaşımda hipoperfüzyon, hipoksi ve iskemi meydana gelir. Tüm bu durumlar organizmada oksidatif strese ve endotel disfonksiyonuna neden olmaktadır. Çalışmamızda semptomatik anemisi olup transfüzyon ihtiyacı bulunan ancak; oksidatif stresi ve endotel disfonksiyonu yapabilecek diğer hastalıkları bulunmayan ve ES transfüzyon yapılan hastalarda, oksidan-antioksidan dengesi ve ADMA düzeyinin araştırılması hedeflenmiştir. Materyal&metod: Çalışmaya 2014-2015 tarihleri arasında kliniğimizde takip edilen ES transfüzyon ihtiyacı olan 50 hasta (K/E: 25/25) dahil edildi. Hasta grubundan tanı anında ve ES transfüzyonunu takiben 24. saatte venöz kan örnekleri alınarak biyokimya laboratuvarında TAS, TOS ve ADMA düzeyleri çalışıldı. Hastaların ES transfüzyon öncesi ve sonrasında ölçülen sonuçları değerlendirildi. Sonuçlar: Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş ortalaması (65,68±14,38) idi. Olguların ES transfüzyon öncesi ve sonrası değerleri karşılaştırıldığında TAS değerleri arasında anlamlı farklılık saptandı (sırasıyla TAS1: 1,08±0,17; TAS2: 1,14±0,17; p‹0,001). Aynı şekilde TOS değerleri arasında anlamlı fark saptandı (sırasıyla TOS1: 58,19±38,38; TOS2: 69,58±44,23; p‹0,01). Fakat ADMA değerleri arasında anlamlı farklılık saptanmadı (sırasıyla ADMA1: 1,18±0,82; ADMA2: 1,19±0,83; p: 0,81). Olguların ES öncesi ve ES sonrası TAS ve TOS değerleri arasında anlamlı artış saptanırken, ADMA değerlerinde anlamlı bir değişiklik gözlemlenmedi. Hastalara verilen ES sayısı arttıkça antioksidan kapasiteninde arttığını saptadık(p‹0,05). Tartışma: Aneminin yarattığı doku hipoksisi neticesinde endotel disfonksiyonunun geliştiğini, reperfüzyon sağlanması ile oksidan kapasitenin arttığı ancak reperfüzyonun antioksidan kapasiteyi de artırdığı, verilen ES sayısı arttıkça antioksidan kapasiteyi arttığını saptadık. Ayrıca hipoksiye bağlı gelişen endotel disfonksiyonunun kan akımının sağlanmasına rağmen devam ettiğini belirledik.
Özet (Çeviri)
Introduction: Hypoperfusion, hypoxia and ischemia occurs in circulation as a result of anemia. All of these situations lead to oxidative stress and endothelial dysfunction in the organism. In our study it aimed to investigate the oxidant-antioxidant balance and asymmetric dimethylarginine (ADMA) levels, in patients that have symptomatic anemia in need of transfusion and the patients made erythrocyte suspension (ES) transfusion without other diseases that capable of oxidative stress and endothelial dysfunction. Materials & Methods: 50 patients who need (ES) transfusion followed in our clinic between the dates 2014-2015 (F / M: 25/25) were included in this study. Total Antioxidant Status (TAS), Total Oxidant Status (TOS) and ADMA levels were studied in the biochemistry laboratory on venous blood samples recieved from the patients after diagnoses and 24 hours after ES transfusions. Patiens' results were evaluated, measured before and after ES transfusion. Results: The mean age of the patients included in the study was (65,68±14,38). When before and after ES transfusion values of cases were compared a significant difference was detected between TAS values, (TAS1: 1,08±0,17; TAS2: 1,14±0,17; p‹0,001). Likewise a significant difference was detected between TOS values, (TOS1: 58,19±38,38; TOS2: 69,58±44,23; p‹0,01). But there wasn't a significant difference between ADMA values, (ADMA1: 1,18±0,82; ADMA2: 1,19±0,83; p: 0,81). When a significant difference were detected between TAS and TOS values of cases before and after ES transfusion, but in ADMA levels significant changes not observed. We found that the increased number of given ES increases the antioxidant capacity(p‹0,05) Conclusion: We determined that, as a result of tissue hypoxia created by anemia endothelial dysfunction develops, oxidant capacity increases by providing reperfusion but also increases the antioxidant capacity, increased number of ES increases the antioxidant capacity. Also we identified hypoxia-induced endothelial dysfunction which continue although there is a blood flow.