Geri Dön

Bir sanat pratiği olarak giysi metaforları

Clothing metaphors as an art practice

  1. Tez No: 508910
  2. Yazar: DİLEK TOLUYAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN ALTUNÖZ
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 110

Özet

Araştırma konusu olarak, Bir Sanat Pratiği Olarak Giysi Metaforları ele alınmıştır. Giyinmek ve giysinin tarihi kendi içinde birçok açılımı içermektedir. İnsanın niçin giyindiği ve bu giyinme eylemini nasıl gerçekleştirdiği birçok sanatçı tarafından merak ve araştırma konusu olmuştur. Bu konuda ortaya konulan birçok eser, giysiler üzerinden ne kadar çok yönlü okuma yapılabileceğini göstermektedir. Giysiler, maddi nesneler olmakla birlikte aynı zamanda da okunabilen birer metinlerdir. Giysilerimiz aslında bizim hem birey olarak hem tarihsel ve toplumsal olarak bir kültür, topluluk, düşünce ile kurulan diyaloğun harmanlanarak dışavurumudur. Bu tez çalışmasında sanatsal ifade aracı olarak kullanılan giysilerin anlamı üzerinde durulmuş uygulama çalışmalarının çözümlemelerinde ve kavramsal çalışmalarda metaforun kullanım alanı belirlenmeye çalışılmıştır. Dünya üzerindeki bütün toplumların kendi aralarında dış görünümle ilgili kodlandırdıkları işaret dilleri vardır. Uluslar, kendilerine özgü giysi, makyaj ve aksesuarlara sahiptirler ve bunlar etnik kökenlerinin belirleyicisi olan en önemli işaretlerdir. Diğer yandan giysiler dönemlere göre de farklı anlamlar taşımaktadırlar. Her ne kadar modern dünyada bu giysi kodları anlamını yitirse de kullanıldıkları toplumda ve dönemde onlara yeni anlamlar yüklenmektedir. Giysiler ortak giysi kodlarının yanında bireyin kişilik yapısı hakkında ipuçları vermektedir. Giysilerin sadeliği, şıklığı, abartısı, temizliği, ütüsü, markası, özgünlüğü bireyin eğitimi, görgüsü, zevkleri ve psikolojisi gibi konularda birçok bilgi sunmaktadır. Giysiler bu yolla dil işlevi görerek anlam aktarıcılığı yapar ve bilgi akışı sağlarlar.

Özet (Çeviri)

As a subject of research, Clothıng Metaphors As An Art Practice have been dealt with. The history of dressing and wearing includes many expansions in itself. Why do people wear clothes and how he performed this dressing actionhas been a subject of curiosity and research by many artists.Many of the works revealed in this regard are evidence of how versatile reading can be done on clothes.Clothes are texts that can be read at the same time as being material objects.Our clothes are in fact the expression of our inner world both as individuals and both historically and socially. In this thesis study, it was tried to determine the usage area of metaphor in the analyzes of the application studies and the conceptual studies which emphasized the meaning of the clothes used as means of artistic expression. All societies around the world have their own sign language that they code about the external appearance among themselves. Nations have their own clothes, make-up and accessories, and these are the most important signs that determine their ethnic origins.On the other hand, clothes have different meanings compared to the periods. Although these clothing codes have lost their meaning in the modern world, they have a new meaning in society and in the period they used.The clothes give clues about the personality structure of the individual besides the codes of the common clothes.The wardrobe presents a lot of information about the subjects like education, majesty, pleasure, and psychology, such as theft, suppleness, exaggeration, cleanliness, supermarket, brand.In this way, the garments function as a language to convey meaning and provide information flow.

Benzer Tezler

  1. Kadın giyiminde örtünme konulu eser çalışması

    Performance based on the veiling practice in women's dress

    PINAR GERÇEK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2008

    Sahne ve Görüntü SanatlarıMimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi

    Sahne Dekorları ve Kostümü Ana Sanat Dalı

    PROF. BENGİ BUGAY

  2. Bir sanat pratiği olarak yapısöküm bağlamında videoda yeniden inşa

    As a practice of art, construction of video in the context of reconstruction

    AŞKIN ERCAN

    Sanatta Yeterlik

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Güzel SanatlarGazi Üniversitesi

    Resim Ana Bilim Dalı

    PROF. TANSEL TÜRKDOĞAN

  3. Bir güncel sanat pratiği olarak beden performans sanatı ve İtalyan performans sanatçıları

    Body performance art as a contemporary art practice and Italian performance artists

    BERRİN VARDAR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2015

    Güzel SanatlarYaşar Üniversitesi

    Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı

    YRD. DOÇ. DR. MEHMET KAHYAOĞLU

  4. 21. yüzyıl sanatında değişen mekânsal algı ve yeni işgal alanları yaratma bağlamında enstelasyon sanatı

    The art of installation in the context of changing spatial perception and new invasion areas in the art of the 21st century

    BESİME MÜGE KASIMOĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    Güzel SanatlarYeditepe Üniversitesi

    Plastik Sanatlar ve Resim Ana Bilim Dalı

    PROF. FERHAT ÖZGÜR

  5. The relationship of screen material with visitor behavior in exhibition spaces

    Sergi mekanlarında ekran malzemesinin ziyaretçi davranışı ile ilişkisi

    EVRİM KARACAN

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2022

    Güzel Sanatlarİhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi

    İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Sanat Dalı

    PROF. DR. HALİME DEMİRKAN