Kadınların liderlik ve toplumsal cinsiyet rolleri: Kültürler arası karşılaştırma
Women's leadership and social gender roles: Cultural comparison
- Tez No: 508999
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET TURAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Toplumsal Cinsiyet, Toplumsal Cinsiyet Rolleri, Cam Tavan Engeli, Sosyalizasyon, Cinsiyet Kültürü, Ataerkillik, Leadership, Social Gender, Social Gender Roles, Glass Ceiling Syndrome, Socialization, Gender Culture, Man-Male Domination
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Liderlik ve yönetim alanında erkek egemen bir dünyada kadınların katkıları bilinmediği gibi bu alandaki konumları tartışılagelmiş bir konudur. Yönetim ve liderlik, cesaret, risk alma, ataklık ve işe dönüklük gibi daha çok erkeksi özellikler olarak kabul edilmiş vasıflar gerektirdiğinden, kadınlara uygun görülmemiş ve bu alanda yükselmek isteyen kadınların cinsiyetçi bir yaklaşıma maruz kaldığı“cam tavan engeli”ortaya çıkmıştır. Türkiye'de ve Dünya'da liderlik rolü isteyen kadınlara, toplumsal cinsiyet kavramına bağlı olarak aile içi ve aile dışı sorunlar engel olarak karşılarına dikilmiştir. Kadınların insan ilişkilerine daha çok önem vermeleri nedeniyle göreve dönük liderlik davranışlar sergileyemeyeceklerine olan inanç, bu sorunların kaynağını teşkil etmektedir. Çalışmanın birinci bölümünde“Liderlik”kavramı ve liderlik türleri ele alınmıştır. İkinci bölümde toplumsal cinsiyete bağlı yaşanan eşitsizlik konusu işlenmiştir. Üçüncü bölümünde, kültürler arasındaki liderlik farklılığına değinilerek, farklı kültürlerde ve çeşitli sektörlerdeki kadın ve erkek lider oranları karşılaştırılması yapılmıştır. Son bölümde; Dünya'da ve ülkemizde“Toplumsal Cinsiyet'e”bağlı liderlik konusunun egemen kültür açısından kadın-erkek cinsiyetine yansımasının oranı ve toplumsal etkileri ortaya konmuştur. Tarihsel süreç içinde toplumdaki kadın konumu, Aristotales, Platon , Leibniz ve T.Hobbes gibi bilimsel filozofların görüşlerinden başlanarak günümüze doğru Freud, Lacan, Simone de Beauvoir, Michel Foucault gibi düşünürlerin fikir ve bakış açıları da çalışmamızın içine dahil edilmiştir.“Toplumsal Cinsiyet'e”bağlı olarak ortaya çıkan“Cam Tavan Sendromu”ve diğer psiko-sosyal kariyer engellerine karşı yapılabilecek çalışmalar ve alınabilecek tedbir önerilerini kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
In the leadership and management area, like it isn't known the contribution of women in male-dominated world, their positionin this area is the issue having been discussed up till now. The characteristics accepted as the masculinity featuressuch as management, leadership, courage, risk taking, rashness and tendency to job isn't seen suitable for women, this issue causes glass ceiling syndrome that women who want to improve are exposed to sexist approach. In our country and the world, depending on the social gender concept, the problems that are inside and outside the family are showed as an obstacle to the women who take the lead. The belief that wont display the leadership attitudes towards the duties constitutes the source of the problems. In the first part, it is handled the general description of the leadership and the types of the leadership. In the second part, it is handled women-men inequalities by depending social gender. In the third part, the differences in leadership between cultures have been compared and the comparison of male ande female leader rations in different cultures and in various sectors has been made. In conclusion part, it was revealed the leadership issue's reflecting rate to woman-man gender and social effects related to 'Social Gender'. The position of the woman in the historical process was told by begining from with the viewpoint of Aristotales, Platon, Leibniz and T. Hobbes towards to nowadays Freud, Lacan, Simone de Beauvoir and Michel Foucault. The 'Glass Ceiling Syndrome' revealed releated to the Social Gender and the workings against the other career obstacles and the measurements.