Bireylerin sağlık okuryazarlığı üzerine bir araştırma: Edirne ili örneği
A research on the health literacy of individuals: Edirne province example
  1. Tez No: 509006
  2. Yazar: PINAR DEMİRLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUZAFFER ÖZSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık okuryazarlığı, sağlık farkındalığı, Edirne, Health literacy, health awareness, Edirne
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Sağlık okuryazarlığı, günümüzde diğer okuryazarlık türleri gibi önemsenen ve araştırmalara konu olan bir kavram haline gelmiştir. Bu çalışmadaki amaç; sağlık okuryazarlığı hakkında bilgi vererek, Edirne ilinde ikamet eden bireylerin sağlık okuryazarlık düzeyini ölçmek ve sağlık okuryazarlığını etkileyen faktörlerle arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Araştırmanın evrenini Edirne merkez mahallerinde ikamet eden 18 yaş üzeri bireyler oluşturmuş, evrenden örnekleme gidilirken tabakalı örnekleme metodundan yararlanılmıştır. Çalışmaya 226 kadın (%49,8) ve 228 erkek (%50,2) olmak üzere 454 birey katılmıştır. Araştırmanın verileri, Demografik Anket Formu, Sağlık Farkındalığı Ölçeği (SFÖ) ve Avrupa Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği Türkçe Versiyonu (ASOY-TR) ile toplanmıştır. Verilerin analizinde sayı, yüzde, ortalama ve standart sapma kullanılmıştır. Ayrıca kategorik verilerin karşılaştırılmasında ki-kare analizinden faydalanılmıştır. Edirne merkez mahallelerinde ikamet eden bireylerin sağlık okuryazarlığı ölçeğinden alınan puanlar incelendiğinde; Edirne genelinin sağlık okuryazarlığı 50 puan üzerinden ortalama 30,1 bulunmuş ve sınırlı sağlık okuryazarlığı düzeyinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bireylerin yaşı, eğitim durumu, çocuk sayısı, gelir durumu ile sağlık okuryazarlığı arasında anlamlı bir ilişki bulunurken, cinsiyet ile aralarında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Sağlık eğitimi alan ve evlerinde sağlık çalışanı olan bireylerin yetersiz sağlık okuryazarlığının daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada sağlık farkındalığı ölçeği ile sağlık okuryazarlığı arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Health literacy is nowadays considered as other types of literacy and research has become the subject of a concept. The purpose of this study; health literacy by providing information about individuals residing in the province of Edirne, health literacy and to measure the level of health literacy to set forth the relationship between influencing factors. The research universe of over 18 years of age residing in Edirne scene created from the universe when individuals go sampling stratified sampling method. 226 working women (49,8%) and 228 male (50,2%), including 454 joined individuals. Research data, Demographic Questionnaire Health Awareness Scale (SFÖ) and European Health Literacy Scale Turkish version (ASOY-EN) was collected with. The analysis of the data frequency, percentage, mean and standard deviation were used. In addition, Chi square analysis comparison of categorical data utilized. Parnell from the health literacy of individuals residing in the neighborhood, points are examined; General health literacy of Edirne 50 points over the average 30,1 and concluded that the limited health literacy level has been reached. Individuals age, education status, number of children, income status with health literacy, a significant relationship between gender with a significant relationship has been found. Health training and inadequate health literacy of individuals with their home health employees is lower. Study with health literacy health awareness scale, it has been determined that a significant relationship between.