5. sınıf elektrik ünite sinin öğretiminde kullanılan STEM etkinliklerine dayalı senaryo tabanlı öğrenme yaklaşımının (STÖY) öğrencilerin akademik başarı, STEM disiplinlerine dayalı meslek seçmeye olan ilgisi ve fen öğrenmeye yönelik motivasyonlarına olan etkisi
Examining the effect of using scenario based teaching method based on STEM activities on students' achievement, career choice and their motivation
- Tez No: 509021
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT UÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: STEM, fen bilimleri öğretimi, senaryo temelli öğretim, STEM, science teaching, scenario based teaching
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmada ortaokul beşinci Sınıf Fen Bilimleri dersi 'Yaşamımızın Vazgeçilmezi: Elektrik' ünitesinin STEM etkinlikleri ile desteklenmiş Senaryo Tabanlı Öğrenme Yaklaşımı (STÖY) ile gerçekleştirilmesinin öğrencilerin, akademik başarılarına, fen teknoloji matematik ve mühendislik mesleklerine yönelik ilgilerine ve fen öğrenimlerine yönelik motivasyonlarına anlamlı bir etkisi olup olmadığını incelemek amaçlanmıştır. Bu amaçla deneysel karşılaştırma deseni kullanılmış, araştırmacı tarafından hazırlanan akademik başarı testi, Kier, Blanchard, Osborne ve Albert (2013) tarafından hazırlanmış ve Koyunlu Ünlü, Dökme ve Ünlü tarafından Türkçe'ye uyarlanmış fen, teknoloji, matematik ve mühendislik mesleğine yönelik ilgi ölçeği ve motivasyon ölçeği kullanılmıştır. Araştırmaya 2016-2017 Eğitim-Öğretim yılında beşinci Sınıfa devam etmekte olan deney ve kontrol gruplarında olmak üzere toplamda 50 öğrenci katılmıştır. Çalışmada deney grubunda STEM etkinlikleri ile desteklenen STÖY kullanılırken, kontrol grubunda akıllı tahtadaki videoların kullanıldığı yapılandırmacı eğitim gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda deney ve kontrol gruplarının akademik başarı testi puanları arasında anlamlı bir fark bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Fakat deney ve kontrol grubu öğrencilerinin Fen, Teknoloji, Matematik ve Mühendislik meslekleri seçmeye yönelik ilgileri ve fen öğrenmeye yönelik motivasyonları üzerinde anlamlı bir farklılık görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the effect of using Scenario Based Teaching Methods (SBTM) based on STEM activities in fifth grade science classes on students' achievement,their interest on career choice dependent STEM disciplines and their motivation about learning science. By this purpose experimantal comparision method had been chosen and an academic achievement test prepared by researcher, an interest test towards choosing science, technology, math and engineering jobs prepared by Kier, Blanchard, Osborne ve Albert (2013) and adopted by Koyunlu Ünlü, Dökme ve Ünlü to Turkish and lastly a motivation test towards science learning. The research was conducted with totally 50 fifth grade students as experiment and control group who was continuing to education in S.O. Sait Korkmaz Secondary School. The study was completed by using Scenario Based Teaching Method based on STEM activities in experiment group and constructivistic education supported by videos in control group. As a result of the research there is a significant difference found between the academic achievement post-test results of the students in experimental group instructed with STEM based SBTM in control group instructed through constructivistic method. But there is no significant difference found between career interest and motivation post-test results of the students in experimental group instructed with STEM based SBTM in experiment group and constructivistic education supported by videos in control group.