İdiyopatik intrakraniyal hipertansiyonda platelet indekslerinin (ortalama platelet hacmi, platelet dağılım genişiliği ve platelet sayısı) değerlendirilmesi ve bos basıncı ile olan ilişkisi
Evaluation of platelet indices (mean platelet volume, platelet distribution width and platelet count) in idiopathic intracranial hypertension and relationship with csf pressure
  1. Tez No: 509020
  2. Yazar: NURETTİN KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SUAT KAMIŞLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: İdiopatik intrakranyal hipertansiyon, MPV, PDW, BOS basıncı, İdiopathic intracranial hypertension, MPV, PDW, CSF pressure
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Giriş ve amaç: idiyopatik intrakranyal hipertansiyon hidrosefali, intrakraniyal yer kaplayıcı bir lezyon, meningeal enflamasyon ve sinüs ven trombozu gibi yapısal bir lezyonun olmadığı normal beyin omurilik sıvısı içeriği ile beraber artmış kafa içi basıncı ile karakterize nedeni bilinmeyen bir sendromdur. Protrombotik durumlarla idiyopatik intrakraniyal hipertansiyon birlikteliği literatürde artan sıklıkta bildirilmektedir. Biz de bu çalışmamızda trombosit fonksiyonların göstergesi olan PC, MPV ve PDW gibi belirteçlerin idiyopatik intrakranyal hipertansiyonun etiyopatogenezinde herhangi bir risk faktorü olup olmadığını ve bu parametrelerin BOS basıncı ile olan ilişkisini araştırmayı amaçladık. Meteryal metod: Klinik olarak idiyopatik intrakranyal hipertansiyon tanısı alan 41 hastanın platelet indeksleri yaş, cinsiyet ve BMI eşleştirilmiş 41 sağlıklı kontrol gurubu ile karşılaştırıldı. Ayrıca hasta gurubunda BOS basıncı ile platelet indeksleri arasında bir ilişki olup olmadığı değerlendirildi. Bulgular: Hasta gurubunda ortalama platelet sayısı kontrol gurubuna göre anlamlı yüksek bulunmuştur(p=0.005). Hastalardaki ortama MPV ve PDW değerleri kontrol gurublarından daha yüksekti fakat istatiksel olarak anlamlı değildi. Ayrıca hasta gurubunda BOS basıncı ile platelet indeksleri (MPV, PDW ve PC) arasında yapılan korelasyon analizinde istatiksel olarak anlamlı bir korelasyon saptanmadı. Sonuç: Çalışmamızda PC, MPV ve PDW değerlerinin kontrol gurubuna göre yüksek olması İİH'nin etiyopatogenezde olası bir protrombotik yatkınlık olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
İntroduction and aim: Idiopathic intracranial hypertension is a syndrome characterized by increased intracranial pressure without known cause as a structural lesion as hydrocephalus, a space-occupying lesion, venous sinus thrombosis or meningeal inflammation and with normal cerebrospinal fluid composition. Idiopathic intracranial hypertension in association with prothrombotic conditions has been reported with increasing frequency in the medical literature. We aimed to investigate whether there is any relationship between PC, MPV and PDW with idiopathic intracranial hypertension as a risk factor and relation of this markers with CSF pressure. Method: Platelet indices of fourty one patients with a clinical diagnosis of idiopathic intracranial hypertension were compared with fourty one healthy control subjects whose age, sex and BMI matched. At the same time, the association between platelet indices and CSF pressure were evaluated in patients. Results: The mean platelet count in the patient group was significantly higher than control group. Mean MPV and PDW values of the patients were higher than control subjects, but not statistically significance. In the correlation analysis between CSF pressure and platelet indices, there were no statistically significant correlation. Conclusion: In our study; platelet indices (PC, MPV, PDW) are higher than the control group and this supports that there may be a possible prothrombotic tendency at ethiopathogenesis of idiopathic intracranial hypertension.