Benign prostat hiperplazili hastalarda uygulanan prostatik arter embolizasyonun klinik sonuçlarının gözlenmesi
Monitoring clinical outcomes of prostatic artery embolization in patients with benign prosthetic hyperplasia
  1. Tez No: 509058
  2. Yazar: KAZIM DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ERBAĞCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Benign Prostat Hiperplazisi, Prostatik Arter Embolizasyonu, IPPS, PSA, Qmax, Benign Prostate Hyperplasia, Prostatic Artery Embolization, IPPS, PSA, Qmax
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Benign prostat Hiperplazisi (BPH)'li hastalara minimal invaziv bir işlem olarak uygulanan prostatik arter embolizasyonun klinik sonuçlarının gözlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 2012-2016 yılları arasında kliniğimizde Benign prostat Hiperplazisi (BPH) nedeniyle takip edilen ileri yaş ve komorbiditesi bulunan anestezi almaları yüksek riskli olan ve prostatik arter embolizasyonu uygulanan toplam 30 hasta dahil edilmiştir. Hastaların işlem öncesi ve işlem sonrası 1, 3, 6, 12.ay prostat hacmi, PSA değişikliği, üroflowmetrik değişimler (Qmax, Qort), IPSS değerindeki değişiklikler incelendi. Bulgular: Çalışmamıza toplam 30 hasta dahil edilmiştir. Hastların işlem sonrası 12.ayda ortalama prostat hacmi 68 cm³'ten 45 cm³'gerilediği saptandı (p=0,001). Ortalama PSA değeri 4,9 ng/dl'den 2,8 ng/dl'e düştüğü belirlendi (p=0,001). Ortalama üroflowmetrik maksimum akım hızı (Qmax) değeri 0 ml/sn'den 12 ml/sn'e yükseldiği saptandı (p=0,001). Üroflowmetrik ortalama akım hızı (Qort) değeri 0 ml/sn'den 8 ml/sn'e yükseldiği saptandı (p=0.001). Ortalama uluslararası prostatik semptom skoru (IPSS) değeri 35'ten 16'ya gerilediği saptandı(p=0.001). Hastların hiçbirinde önemli bir komplikasyon saptanmadı. Sonuç: İleri yaş ve komorbiditesi nedeniyle anestezi alamayan BPH'ı bulunan hastalara minimal invaziv bir işlem olan Prostatik Arter Embolizasyonu güvenli ve etkili bir yöntem olarak uygulanbilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The present study aimed to monitor the clinical outcomes of prostatic artery embolization as a minimally invasive procedure in Benign Prosthetic Hyperplasia. Material and Methods: A total number of 30 elderly patients with benign prosthetic hyperplasia (BPH) who are at high risk for anesthesia due to old age and comorbidities were followed up and underwent prostatic artery embolization at our clinics between 2012 and 2016 were included in this study. The changes in prostate volume, PSA, uroflowmetry results (Qmax, Qmean) and IPSS values recorded at post-procedural months 1, 3, 6 and 12 were compared to the pre-procedural measurements. Findings: Totally 30 patients were included in this study. At the post-procedural 12th month, mean prostate volume of patients was found to be decreased from 68 cm3 to 45 cm3 (p=0.001). Mean PSA level at the post-procedural 12th month was found to be decreased from 4.9 ng/dl to 2.8 ng/dl (p=0.001). Mean uroflowmetric maximum flow rate (Qmax) increased from 0 ml/sec to 12 ml/sec (p=0.001) and mean uroflowmetric flow rate (Qmean) increased from 0 ml/sec to 8 ml/sec (p=0.001) at the post-procedural 12th month. Mean value of international prostatic symptom score (IPSS) was found to be decreased from 35 to 16 at the post-procedural 12th month (p=0.001). None of the patients developed a significant complication. Conclusion: In BPH patients who cannot be anesthetized due to age and comorbidities, Prostatic Artery Embolization can be safely and effectively performed as a minimally invasive procedure.