Endüstri tesislerinde kapalı alanlarda yapılan çalışmalarda iş sağlığı ve güvenliği riskleri ve güvenli çalışma sistemleri
Safe working systems and hse risks in confined space works at industrial plants
  1. Tez No: 509057
  2. Yazar: SERKAN AYKAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RÜŞTÜ UÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Confined Spaces, Unsafe Situations at the Confined Spaces, Confined Spaces Area Risk Factors, Safety precautions in confined spaces
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
İş güvenlik açısından tehlike ve riskler göz önüne alındığında en tehlikeli çalışma alanlarından biri de Kapalı Alanlarda yapılan çalışmalardır. Bu tezde kapalı alanlarda yapılan çalışmalardaki tehlikeler gözönüne alınarak Suudi Arabistan Krallığı'nın Cidde kentinin yaklaşık 150 km kuzeybatısında, Kızıldeniz kıyısında bulunan ve gelişmekte olan yeni bir sanayi bölgesi içerisinde belirli alanlarda polimer, monomer ve rafine edilmiş ürünler ile metal fabrikaları, ağır sanayi, sac ve diğer tüm demir profilleri, alüminyum tellerin yapımında kullanılan alüminyum profiller, çeşitli elektrik bağlantı kabloları türleri, petrol ve sulama için farklı amaçlara sahip boru imalatı, yardımcı üniteler ve tesis dışı yapılar inşaat, makine, borulama ve yapı çeliği işleri, alüminyum atölyesi, bakır Atölyesi, demir üretim fabrikası & çelik imalathanesi olan endüstriyel tesisler baz alınmıştır. Kapalı alanlarda yapılabilecek çalışma türleri, bu çalışmaların tehlikeleri, bu tehlikelerden doğabilecek riskler ve bu risklere karşı hangi güvenli çalışma sistemlerinin uygulanabileceği, özel izin gerektiren yerler ve çalışma alanındaki potansiyel tehlikeleri en alt düzeye indirme yöntemleri incelenmiş ve belirtilmiştir. Kapalı alanlara giriş öncesi Mobil Alarm Sensörü olan Gas Alert Micro dedektörü, ortamdaki mevcut gazların atmosferik konsantrasyonlarını ölçmek için kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda , farklı kapalı alanlarda ve farklı zamanlarda ölçülen Oksijen, Karbon Monoksit ve Hidrojen Sülfür miktarları standartlar göz önünde bulunarak kapalı alanlardaki tehlike ve risklerin minimum seviyeye indirilmesi için araştırmalar yürütülmüş olup bu doğrultuda öneriler sunulmuştur. Anahtar Kelimeler : Kapalı alan , Kapalı Alanda Tehlikeler, Kapalı Alan Risk etmenleri , Kapalı alanlarda güvenlik önlemleri.
Özet (Çeviri)
Given the hazards and risks of work safety, one of the most dangerous work areas is work in closed areas. In this thesis, taking into account the risks involved in the work done in enclosed areas. This project includes industrial facilities such as pipe installations for oil and plumbing, auxiliary units and plumbing works, machinery, piping and building works, aluminum workshop, copper workshop, iron production plant & steel plant, monomer and refined products, metal industry, heavy industry, sheet iron and all other iron profiles, aluminum cabling systems, various electric power plants,in Rabigh which are located in a new industrial area in the Red Sea, about 150 km from Jeddah city of Kingdom of Saudi Arabia. The types of work that can be done in confined spaces, the hazards of these workings, the risks that may arise from these hazards, the ways in which safe working systems can be applied against risks, the places where special permission is required and the potential hazards in the workplace are minimized. The Gas Alert Micro detector, a Mobile Alarm Sensor, is used to measure the atmospheric concentrations of the gases present in the environment before entry into confined spaces. In line with the results obtained, studies were carried out to reduce the hazards and risks in closed areas to the minimum level, taking into consideration the amounts of Oxygen, Carbon Monoxide or Hydrogen Sulfur and standards measured in different closed areas and at different times.