Radikal prostatektomi uygulanan prostat kanseri tanılı hastalarda 68GA-HBED-CC-PSMA ile yapılan PET-BT sintigrafisinin rolü
The value of 68Ga-HBED-CC-PSMA PET-CT scanning in prostate cancer patients who underwent radical prostatectomy
  1. Tez No: 509073
  2. Yazar: MEHMET HAMZA GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUR AHMET ERÖZENCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Prostat kanseri, PET, Prostat Spesifik Antijen, TNM evrelemesi, Lenf Nodu Diseksiyonu, Prostate cancer, Prostate specific membrane antigen, PET, TNM staging, Lymph node dissection
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
AMAÇ: Çalışmamızdaki amaç, prostat kanserli tanılı ve Radikal Prostatektomi(RP) operasyonu yapılması planlanılan hastalarda operasyon öncesi çekilen 68Ga-HBED-CC-PSMA PET/BT sintigrafisinin klinik lokal (T) ve lenf nodu (N) evrelemesine uygulanabilecek etkin bir görüntüleme yöntemi olup olmadığının patolojik evreleme ile kıyaslanılarak ortaya konulmasıdır. GEREÇ VE YÖNTEM: Kliniğimizde Ocak 2014 ile Haziran 2016 tarihleri arasında RP operasyonu planlanılan ve aydınlatılmış onamı alınan 51 hastaya operasyon öncesi PSMA PET-BT sintigrafisi yapıldı. PSMA PET-BT sintigrafisi sonuçları cerrahi kararını etkilemeksizin RP operasyonu uygulanıldı. RP patolojisi ile PET-BT sintigrafisinin sonuçlarının korelasyonu araştırıldı. BULGULAR: Çalışmamıza aldığımız 51 hastanın yaş ortalaması 63,5(46-78) ve PSA ortalaması 14,6 ng/mL (3,2-71) bulundu. EAU risk grup sınıflarına göre PSMA PET-BT sonuçları değerlendirildiğinde düşük risk grubundaki 12 hastanın 5'inde (%41,7), orta risk grubundaki 19 hastanın 15'inde (%78,9) ve yüksek risk grubundaki 19 hastanın 18'inde (94,7) prostat içi aktivite tutulumu görüldü. Prostat içi tümör lokalizasyonları ayrı ayrı değerlendirilerek postoperatif patoloji ile kıyaslanıldığında PSMA PET-BT'nin duyarlılığı %58,2, özgüllüğü %75,3, pozitif kestirim değeri %84,4, negatif kestirim değeri %44, toplam tanı değeri ise %63,4 bulundu. Genişletilmiş pelvik lenf nodu diseksiyonu yapılan 28 hastamızın 6'sında (%21,4) patolojik lenf nodu metastazı saptandı. Ortalama 28,5 (6-41), toplamda 829 lenf nodu diseke edildi. Toplamda 20 lenf nodunda (%2,4) metastaz saptandı. PSMA PET-BT'nin lenf nodu metastazını öngörmede duyarlılığı %50, özgüllüğü %100, pozitif kestirim değeri %100, negatif kestirim değeri %88 ve toplam tanı değeri %89,3 bulundu. PSMA PET-BT'nin seminal vezikül tutulumu patoloji ile karşılaştırıldığında, PSMA PET-BT'nin seminal vezikül tutulumunu öngörmede duyarlılığı %63,6, özgüllüğü %92,3, pozitif kestirim değeri %70, negatif kestirim değeri %90 ve toplam tanı değeri %86 olup sonuçların patoloji ile örtüştüğü görülmüştür(McNemar Test p:0,383). ix SONUÇ: 1. PSMA PET-BT ile radikal prostatektomi öncesinde lokal ve lenf nodu evrelemesini doğru bir şekilde yapabilmektedir. 2. PSMA PET-BT'nin prostat içi tümör lokalizasyonunu doğru bir şekilde göstermektedir 3. PSMA PET-BT ile prostat biyopsisi öncesinde hedef lezyonun yeri doğru bir şekilde belirlenebilir. 4. Bilhassa orta ve yüksek risk grupta PSMA-PET ile yapılan lenf nodu evrelemesi, duyarlılık ve özgüllük açısından BT ve MRG'ye göre daha üstündür.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: The aim of this study was to evaluate the diagnostic value of the prostate-specific membrane antigen (PSMA) ligand 68Ga-HBED-CC (PSMA PET/CT) that can be applied to local (T) and lymph node (N) staging in patients with prostate cancer who were scheduled for Radical Prostatectomy operation by comparison with the patological staging. MATERIALS & METHOD: In our clinic 51 patients who were scheduled for RP, received preoperative PSMA PET-CT scan after application of informed consent between January 2014 and June 2016. PSMA PET-CT scan results did not affect the surgical decisions. RP pathology and the results of PET-CT scans were then correlated. RESULTS: The mean age of the 51 patients in our study was 63.5 (46-78) and the mean PSA value was 14.6 ng / mL (3.2 to 71). When PSMA PET-CT results were evaluated according to the EAU risk classification, PSMA PET-CT demostrated activity uptake inside the prostate, 5 out of 12 patients in the low risk group (41.7%), 15 out of 19 patients in the intermediate-risk group (78.9%) and 18 out of 19 patients in the high risk group (94.7). When PSMA PET-CT scan evaluated regarding to intraprostatic tumor localization separately and compared with postoperative pathology; sensitivity, specificity, positive predictive value, negative predictive value and total diagnostic value of PSMA PET-CT scan were found, 58.2%, 75.3%, 84.4%, 44% and 63.4% respectively. Extended pelvic lymphadenectomy performed in 28 patients and 6 out of 28 patients (21.4%) had pathologic lymph node metastasis. Average of dissected lymph nodes were 28.5 (6-41) and the total count of dissected lymph nodes were 829. Metastasis was detected in 20 lymph nodes (2.4%). Regarding to the lymph node detection; sensitivity, specificity, positive predictive value, negative predictive value and total diagnostic value of PSMA PET-CT was 50%, 100%, 100%, 88% and 89.3% respectively. When PSMA PET-CT scan was compared with pathology regarding to the seminal vesicle involvement; sensitivity, specificity, positive predictive value, negative predictive value and total diagnostic value of PSMA PET-CT was 63.6%, 92.3%, 70%, 90%, 86% respectively. xi CONCLUSION:1. PSMA PET-CT scan is able to do local (T) and lymph node (N) staging prior to radical prostatectomy correctly. 2. PSMA PET-CT shows intraprostatic tumor localization correctly. 3. Location of the target lesion prior to prostate biopsy can identified by PSMA PET-CT correctly. 4. In particular, PSMA-PET is superior to CT and MRI in medium and high-risk groups lymph node staging in terms of sensitivity and specificity.