Yeni tanı prostat kanseri hastalarında radikal prostatektomi öncesi Ga-68 PSMA PET/BT volümetrik parametrelerinin histopatolojik ve biyokimyasal verilerle ilişkisi
Association of Ga-68 PSMA PET/CT volumetric parameters with histopathological and biochemical data in newly diagnosed prostate cancer patients prior to radical prostatectomy
  1. Tez No: 1016180
  2. Yazar: OĞUZHAN BARDAKCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA EROL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Prostat kanseri, Ga-68 PSMA PET/BT, volümetrik parametreler, TL- PSMA, PSMA-TV, radikal prostatektomi, Gleason Skoru
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Prostat kanseri (PK), dünya genelinde erkeklerde en sık karşılaşılan solid organ malignitelerinden biri olup, doğru evreleme ve risk sınıflandırması tedavi başarısında kritik rol oynamaktadır. Bu çalışmanın amacı, yeni tanı almış PK hastalarında radikal prostatektomi (RP) öncesi Ga-68 PSMA PET/BT'den elde edilen semikantitatif (SUVmax, SUVpeak, SUVmean) ve sabit ve göreceli eşikleme yöntemleri ile hesaplanan volümetrik parametrelerin (TL-PSMA, PSMA-TV); preoperatif prostat spesifik antijen (PSA) düzeyleri ve postoperatif histopatolojik bulgular ile ilişkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya, Ocak 2019–Şubat 2025 tarihleri arasında Necmettin Erbakan Üniversitesi'nde Ga-68 PSMA PET/BT çekimi yapıldıktan sonra RP uygulanan, histopatolojik olarak PK tanısı doğrulanmış 143 hasta dahil edilmiştir. Primer tümör için üç boyutlu volümetrik ilgi alanları (VOI) oluşturulmuştur. Volümetrik analizde SUV 3,5 sabit eşik yöntemi ve maksimum aktivitenin %40'ını baz alan göreceli eşik yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen parametreler preoperatif PSA düzeyi ve postoperatif histopatolojik bulgular [ISUP derece grubu (ISUP DG), Gleason skoru (GS), patolojik T evre (pT), patolojik N evre (pN), ekstraprostatik yayılım (EPY), cerrahi sınır pozitifliği (CSP), seminal vezikül invazyonu (SVİ), lenfovasküler invazyon (LVİ) ve perinöral invazyon] ile karşılaştırılmıştır. Bulgular: Yüksek ISUP DG (ISUP 3-5) ve yüksek GS (GS 8-9) olan hastalarda SUVmax, SUVpeak, SUVmean %40, SUVmean 3,5, TL-PSMA 3,5 ve PSMA-TV 3,5 değerlerinin istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptandı (p<0,001). PSA düzeyi ile SUVmax, SUVpeak, SUVmean %40, SUVmean 3,5, TL-PSMA 3,5 ve PSMA-TV 3,5 arasında pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı korelasyonlar saptandı (p<0,001). Patolojik olarak ileri evre (pT3) olan veya lenf nodu metastazı bulunan hastalarda, semikantitatif parametrelerin yanı sıra TL-PSMA 3,5 ve PSMA-TV 3,5 değerlerinin de anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptandı (p<0,001). Ayrıca EPY, SVİ, LVİ ve CSP bulunan hastalarda semikantitatif ve volümetrik PET parametrelerinin büyük bölümünün anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptandı. ROC analizlerinde SUVmax, SUVpeak, SUVmean %40, SUVmean 3,5, TL-PSMA 3,5 ve PSMA-TV 3,5 parametrelerinin birçok kötü prognostik faktörü öngörmede orta düzeyde ve istatistiksel olarak anlamlı ayırt edici performans gösterdiği belirlendi. Buna karşın %40 SUVmax eşik değeri kullanılarak hesaplanan PSMA-TV %40 parametresi birçok analizde anlamlı performans göstermedi. Lojistik regresyon analizlerinde PET parametrelerinin bağımsız prediktif etkisinin sınırlı olduğu görülmüştür. Sonuç: Ga-68 PSMA PET/BT, prostat kanserinde yalnızca evreleme amacıyla değil, aynı zamanda tümörün biyolojik davranışının ve agresiflik düzeyinin değerlendirilmesinde de önemli bilgiler sağlayan bir görüntüleme yöntemidir. Çalışmamızda elde edilen bulgular, semikantitatif ve özellikle volümetrik PET parametrelerinin prognostik öneme sahip klinik ve histopatolojik özelliklerle ilişkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca volümetrik analizlerde kullanılan eşikleme yönteminin sonuçlar üzerinde belirgin etkisi olduğu, sabit SUV 3,5 eşik değeri ile elde edilen ölçümlerin daha tutarlı ve klinik açıdan daha anlamlı sonuçlar sağladığı görülmüştür. Bu parametrelerin preoperatif risk değerlendirmesi ve tedavi planlamasına katkı sağlayabileceği düşünülmekle birlikte, bulguların daha geniş ve prospektif çalışmalarla doğrulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Prostate cancer (PCa) is one of the most common solid organ malignancies among men worldwide, and accurate staging and risk stratification play a critical role in treatment success. The aim of this study was to investigate the relationship between semiquantitative parameters (SUVmax, SUVpeak, SUVmean) obtained from preoperative Ga-68 PSMA PET/CT and volumetric parameters (TL-PSMA, PSMA-TV) calculated using fixed and relative thresholding methods in newly diagnosed PCa patients undergoing radical prostatectomy (RP) as well as their relationship with preoperative prostate-specific antigen (PSA) levels and postoperative histopathological findings. Materials and Methods: This retrospective study included 143 patients with histopathologically confirmed prostate cancer who underwent RP after Ga-68 PSMA PET/CT imaging at Necmettin Erbakan University between January 2019 and February 2025. Three-dimensional volumes of interest (VOIs) were generated for the primary tumor. In volumetric analysis, both a fixed threshold method using SUV 3.5 and a relative threshold method based on 40% of maximum activity were applied. The obtained parameters were compared with preoperative PSA levels and postoperative histopathological findings [ISUP grade group (ISUP GG), Gleason score (GS), pathological T stage (pT), pathological N stage (pN), extraprostatic extension (EPE), positive surgical margins (PSM), seminal vesicle invasion (SVI), lymphovascular invasion (LVI), and perineural invasion]. Results: Patients with high ISUP grade group (ISUP 3–5) and high Gleason score (GS 8–9) demonstrated significantly higher SUVmax, SUVpeak, SUVmean 40%, SUVmean 3.5, TL-PSMA 3.5, and PSMA-TV 3.5 values (p<0.001). Positive and statistically significant correlations were observed between PSA levels and SUVmax, SUVpeak, SUVmean 40%, SUVmean 3.5, TL-PSMA 3.5, and PSMA-TV 3.5 (p<0.001). In patients with advanced pathological stage (pT3) or lymph node metastasis, TL-PSMA 3.5 and PSMA-TV 3.5 values, in addition to semiquantitative parameters, were significantly higher (p<0.001). Furthermore, in patients with extraprostatic extension (EPE), seminal vesicle invasion (SVI), lymphovascular invasion (LVI), and positive surgical margins (PSM), the majority of semiquantitative and volumetric PET parameters were significantly elevated. In ROC analyses, SUVmax, SUVpeak, SUVmean 40%, SUVmean 3.5, TL-PSMA 3.5, and PSMA-TV 3.5 demonstrated moderate and statistically significant discriminatory performance in predicting several adverse prognostic factors. In contrast, PSMA-TV 40%, calculated using a relative threshold of 40% SUVmax, did not show significant performance in most analyses. In logistic regression analyses, the independent predictive value of PET parameters was found to be limited. Conclusion: Ga-68 PSMA PET/CT is an imaging modality that provides important information not only for staging prostate cancer but also for evaluating tumor biological behavior and aggressiveness. The findings of this study demonstrated that semiquantitative and, in particular, volumetric PET parameters are associated with clinically and histopathologically relevant prognostic features. Moreover, the thresholding method used in volumetric analysis was shown to have a significant impact on the results, with measurements obtained using a fixed SUV 3.5 threshold providing more consistent and clinically meaningful outcomes. Although these parameters may contribute to preoperative risk stratification and treatment planning, further validation through larger prospective studies is required.