Lokal evre prostat kanseri nedeni ile radikal prostatektomi uygulanan hastalarda preoperatif dönem 68GA PSMA–İ&T PET/ CT ve multiparametrik MRG verilerinin prostatektomi spesmeni ile doğrulanarak karşılaştırılması
Comparison of preoperative period 68GA PSMA–İ&T PET/ CT andmultiparametric MRİ data with prostatectomy specimenpathology in patients underwent radical prostatectomyDUE to local stage prostate cancer
- Tez No: 790865
- Danışmanlar: PROF. DR. TAHİR TURAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Prostat kanseri, PSMA PET, Multiparametrik MRG, Prostate cancer, PSMA PET, mpMRI
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Giriş ve Amaç: Prostat kanseri (PKa) erkeklerde sık görülen ve kansere bağlı ölümlerin önde gelen nedenidir. Erken evrelerde tanı alan prostat kanserinin tedavi ve kür şansı yüksektir. Bu nedenle erken tanı alması önemlidir. Kesin tanısı histopatolojik olarak konulan prostat kanserinin tanısında ve evrelemesinde son yıllardaki teknolojik gelişmelerle birlikte multiparametrik manyetik rezonans görüntüleme (MpMRG) önemli bir noktaya gelmiştir. Yapılan çalışmalarda klinik anlamlı prostat kanserini saptamada MpMRG ile ilgili yapılmış iyi tanısal sonuçlar veren çalışmalar mevcut olsa da düşük pozitif prediktif değerler veren bulgular olması nedeni ile yeni yöntemler araştırılmıştır. Bu bağlamda nispeten yeni bir tetkik olan Prostat Spesifik Membran Antijen Pozitron Emisyon Tomografisi/Bilgisayarlı Tomografi (PSMA PET/BT) MpMRG'ye alternatif bir görüntüleme yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada prostat kanseri nedeni ile radikal prostatektomi uygulanan hastalarda prostat histopatolojisine göre tümör yerinin belirlenmesinde 68Ga PSMA I&T-PET/CT ve MpMRG yöntemlerinin karşılaştırılmasını amaçladık. Gereç ve Yöntem: Prostat kanseri nedeni ile radikal prostatektomi yapılan ve ameliyat öncesi MpMRG ve Ga68 PSMA I&T-PET/BT görüntülemesi yapılan 72 hastanın prostatektomi spesmenleri ve görüntüleme yöntemleri retrospektif olarak incelendi. Patoloji preparatlarını ve görüntülemeleri değerlendirmek için 12 segmente ayrılmış prostat modeli kullanıldı. Ga68 PSMA I&T-PET/BT, MpMRG, kombine Ga68 PSMA I&T-PET/BT ve MpMRG görüntüleme yöntemleri tümör saptanması ve lokalizasyonun belirlemesi açısından ISUP derecelerine göre sınıflandırılmış histopatolojik veriler eşliğinde karşılaştırıldı. Ga68 PSMA I&T PET/BT için optimal standardize alım değeri hesaplandı. Bulgular: Çalışmamıza dahil olan 72 hastanın ortalama yaşı 64,83 ± 7,2 ve PSA medyan değeri 8,85 (2,03-59,8) ng/ml olarak hesaplandı. 72 hasta için toplamda 884 prostatik segmentin değerlendirmesinde histopatolojide 478, MpMRG'de 376, PSMA PET/BT'de 376, MpMRG ve PSMA PET/BT kombine görüntülemesinde ise 506 tümörlü segment saptandı. Yapılan istatiksel analiz çalışmasında tümör lokalizasyonu saptama açısından MpMRG'nin duyarlılık, seçicilik, pozitif beklenen değer (PBD), negatif beklenen değer (NBD) ve toplam doğruluk oranları sırası ile %67,6; %86,3; %86; %68,2 ve %75,9 (p kappa 0.0001* (0.525)) bulundu. 68Ga PSMA I&T-PET/BT için duyarlılık, seçicilik, PBD, NBD ve toplam doğruluk oranları sırası ile %63,6; %81,3; %81; %64,3 ve %71,5 (p kappa 0.0001* (0.438)) olarak bulundu. Kombine görüntüleme yöntemi için ise duyarlılık, seçicilik, PBD, NBD ve toplam doğruluk oranı %84,1; %73,1; %79,4; %78,8 ve %79,2 (p kappa 0.0001* (0.576)) olarak hesaplandı. Bunu dışında özellikle orta dereceli ISUP grubunda (Isup grade 2-3) kombine görüntüleme yöntemi için yüksek tanısal doğruluk elde edilmiştir. 68Ga PSMA I&T-PET/BT için kantitatif optimal standardize alım değeri(SUV maks) 6,37 olarak hesaplandı. Sonuç: Ga68 PSMA I&T-PET/BT ve MpMRG görüntüleme yöntemlerinin birlikte kullanılması yüksek tanısal oranlara sahiptir. Ancak tetkik maliyetlerinin fazla olması önemli bir dezavantaj olup bu tetkiklerin rutin kombine kullanımını kısıtlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Prostate cancer (PCa) is the most common and leading cause of cancer-related death in men. Prostate cancer diagnosed in the early stages has a high chance of being cured. Therefore, early diagnosis is important. Multiparametric magnetic resonance imaging (MpMRI) has come to an important point in the diagnosis and staging of prostate cancer with the technological developments in recent years. Although there are studies that give good diagnostic results with MpMRI in detecting clinically significant prostate cancer, new methods have been investigated because of the findings that give low positive predictive values. In this context, Prostate Specific Membrane Antigen Positron Emission Tomography/Computed Tomography (PSMA PET/CT), which is a relatively new examination, is considered as an alternative imaging method to MpMRI. In this study, we aimed to compare 68Ga PSMA I&T-PET/CT and MpMRI methods in determining tumor location according to prostate histopathology in patients who underwent radical prostatectomy for prostate cancer. Patients and Methods: Prostatectomy specimens and preoperative MpMRI and Ga68-PSMA I&T PET/CT images of 72 patients who underwent radical prostatectomy for prostate cancer were retrospectively analyzed. A 12-segment prostate model was used to evaluate pathology preparations and imaging. Ga68 PSMA I&T PET/CT, Mp-MRI, combined Ga68 PSMA I&T PET/CT and Mp-MRI imaging methods were compared in terms of tumor detection and localization with histopathological data classified according to ISUP grades. The optimal standardized uptake value was calculated for Ga68 PSMA I&T PET/CT. Results: In the statistical analysis study, the sensitivity, selectivity, positive predictive value (PPV), negative predictive value (NPV) and total accuracy rates of MpMRI in terms of tumor localization detection were 67.6%, respectively; 86.3%; 86%; 68.2% and 75.9% (p kappa 0.0001* (0.525)) were found. Sensitivity, selectivity, PBD, NBV and overall accuracy rates for 68Ga PSMA I&T-PET/BT were 63.6%, respectively; 81.3%; 81%; 64.3% and 71.5% (p kappa 0.0001* (0.438)). For the combined imaging method, the sensitivity, selectivity, PBV, NBV and overall accuracy were 84.1%; 73.1%; (79.4%); 78.8% and 79.2% (p kappa 0.0001* (0.576)) were calculated. In addition, high diagnostic accuracy was obtained for the combined imaging method, especially in the Isup grade 2-3 group. The quantitative optimal standardized intake value for Ga68 PSMA I&T PET/CT was calculated as 6.37. Conclusion: The combination of Ga-68 PSMA I&T-PET/CT and MpMRG imaging methods has high diagnostic rates. However, the high cost of the examination is an important disadvantage and limits the routine combined use of these examinations.