Diş destekli, diş doku destekli ve kemik destekli hızlı üst çene genişletme yöntemlerinin havayolu üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of tooth borne, tooth tissue borne and bone borne rapid maxillary expansion methods on airway
- Tez No: 509121
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKNUR VELİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Göğüs Hastalıkları, Kulak Burun ve Boğaz, Dentistry, Chest Diseases, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Akustik rinometri, hızlı maksiller genişletme, poligrafi, havayolu, Acoustic rhinometry, rapid maxillary expansion, polygraphy, airway
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Diş Destekli, Diş Doku Destekli ve Kemik Destekli Hızlı Üst Çene Genişletme Yöntemlerinin Havayolu Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi Maksiller darlığa sahip bireylerde iskeletsel genişletmeyi sağlamak ve ağız solunumunu azaltarak nazo-respiratuar problemleri çözmek amacı ile sıklıkla hızlı maksiller genişletme (RME) tedavisi uygulanmaktadır. Üst çenede sıklıkla kullanılan apareyler genel olarak diş destekli ve diş doku destekli olmak üzere 2 tiptir. Son zamanlarda ise, dişlerde istenmeyen yan etkileri ortadan kaldırmak amacı ile bu apareylerin yerini kemik destekli maksiller genişletme apareyleri almıştır. Bu çalışmanın amacı, diş destekli, diş-doku destekli ve kemik destekli hızlı üst çene genişletme apareylerinin nazal hava yolu boyutları ve uyku kalitesi üzerine etkilerini akustik rinometri ve poligrafi yöntemleri ile değerlendirmektir. Çalışmamıza, hızlı üst çene genişletme ihtiyacı olduğu belirlenen toplam 46 hasta dahil edilmiştir. Hastalar; konvansiyonel bonded maksiller genişletme apareyi (KBME), Hyrax apareyi ve mini-vida destekli maksiller genişletme apareyi (MIDME) uygulanmak üzere 3 gruba ayrılmıştır. Tüm hastalardan tedavi öncesinde (T0), aktif genişletme sonrasında (T1) ve 3 aylık retansiyon fazı sonrasında (T2) akustik rinometri cihazı ile ölçümler yapılmış ve poligrafi verileri elde edilmiştir. Tüm gruplarda minimum kesit alanı1 (MCA1) ve minimum kesit alanı2 (MCA2) değerlerinde tedavi sonrasında anlamlı bir artış gözlenmiştir (p0,05). Farklı dizaynlara sahip apareyler ile uygulanan RME tedavisinin nazal kavitede MCA ve hacim artışı sağladığı ve böylece nazal solunumun iyileşmesine katkıda bulunduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Effect of Tooth Borne, Tooth Tissue Borne and Bone Borne Rapid Maxillary Expansion Methods on Airway Rapid maxillary expansion (RME) treatment is frequently performed in individuals with narrow maxilla, with the aim of providing skeletal expansion and solving naso-respiratory problems by reducing mouth breathing. There are two types of RME appliances commonly used in the maxilla; tooth borne and tooth tissue borne. Recently, with the aim of removing unwanted side effects on teeth, these devices have been replaced by bone borne maxillary expansion appliances. The aim of this study is, to evaluate the effects of tooth borne, tooth tissue borne and bone borne RME appliances on nasal airway and sleep quality with acoustic rhinometry and polygraphy methods. A total of 46 patients who need RME.were included in this study Patients were divided into 3 groups; conventional bonded maxillary expansion appliance (KBME), Hyrax appliance and mini-screw borne appliance (MIDME). All patients were evaluated with acoustical rhinometry and polygraph before treatment (T0), after active expansion(T1) and after 3 months retention phase (T2). There was a significant increase in the minimum cross-sectional area1 (MCA1) and minimum cross-sectional area2 (MCA2) values after treatment in all groups (p 0,05). It has been shown that RME treatment with different designs of appliances increased MCA and volume in the nasal cavity and thus contributes to the improvement of nasal respiration.