Lityum mikroklastırlarının moleküler dinamik simulasyon metodu ile incelenmesi
The Study with molecular dynamics simulation method of lithium microclusters
- Tez No: 50915
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NURİ KOLSUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Lityum Mikroklasürlan, Molekûler Dinamik Simulasyon Metodu, Potansiyel Enerji Fonksiyonu
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
II ÖZET Yüksek Lisans Tezi LİTYUM MİKROKLASTIRLARININ MOLEKÜLER DİNAMİK SİMULASYON METODU İLE İNCELENMESİ Sinan AKPINAR Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 1996, Sayfa : 56 Bu çalışmada, Lityum mikroklasürları için Molekûler Dinamik Simulasyon metodu kullanılarak 10 °K de atom başına ortalama potansiyel enerji ( Ej,; kcal/mol ) hesaplandı. Lityum atomları arasındaki etkileşme iki ve üç cisim etkileşmelerini ihtiva eden bir potansiyel enerji fonksiyonu ( PEF ) seçilerek temsil edildi ve bu potansiyel enerji fonksiyonu kullanılarak her parçacık üzerine etkiyen toplam kuvvet bileşenleri hesaplandı. Lityum sistemi için hesaplanan zaman adımının büyüklüğü kabaca 10-14 sn civarındadır. Hesaplarımız da zaman adımı büyüklüğünü 10-15 sn mertebesinde kullandık. Elde ettiğimiz sonuçlar literatür ile uyumludur.
Özet (Çeviri)
m SUMMARY Masters Thesis THE STUDY WITH MOLECULAR DYNAMIC SIMULATION METHOD OF LITHIUM MICROCLUSTERS Sinan AKPTNAR Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics 1996, Page : 56 In this study, the average potential energy per atom for Lithium microclusters at 10 °K temperature has been calculated by using Molecular Dynamics Simulation technique. The interaction potential was assumed to consist of two-body and three- body interaction terms. The total force components effecting on each atom were derived from the potential energy function. It was found that the step size of 10-14 sec. gives converged results. Our results are in good agreement with previously published results. Key Words : Lithium Microcluster, Molecular Dynamics Simulation Technique, Potential Energy Function