Genel anestezi altında cerrahi geçiren olgularda alkalinize lidokain ile salinin kaf içi uygulamasının postoperatif öksürük, boğaz ağrısı ve ses kısıklığı üzerindeki etkilerinin retrospektif incelenmesi
Retrospective investigation of the effects of alkaline lidocaine and saline inside the cuff on postoperative cough, sore throat and hoarseness in surgical patients under general anesthesia
- Tez No: 509248
- Danışmanlar: PROF. DR. BERİT GÖKÇE CEYLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Alkalinize lidokain, endotrakeal tüp, ekstübasyon, postoperatif boğaz ağrısı, Alkaline lidocaine, endotracheal tube, extubation, postoperative sore throat
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Genel Anestezi Altında Cerrahi Geçiren Olgularda Alkalinize Lidokain İle Salinin Kaf İçi Uygulamasının Postoperatif Öksürük, Boğaz Ağrısı Ve Ses Kısıklığı Üzerindeki Etkilerinin Retrospektif İncelenmesi Amaç: Kaf içine alkalinize lidokain ve salin verilmiş olan hastalarda genel anesteziden çıkış süreci olan ekstübasyon döneminde ve sonrasında; entübasyona ve kafa bağlı gelişen öksürük, boğaz ağrısı, ses kısıklığı, laringospazm ve stridor gibi reaktif hava yolu problemlerini erken ve geç postoperatif dönemde retrospektif olarak incelemeyi amaçladık. Hastalar ve Yöntem: Retrospektif çalışmamızda hastalar iki gruba ayrıldı. Kaf içi alkalinize lidokain verilmiş olan 41 olgu GRUP L; kaf içi salin verilmiş olan 39 olgu GRUP S olarak adlandırıldı. Her iki gruptaki hastaların genel anestezi altında elektif cerrahi geçirmiş olduğunu gördük. Taradığımız verilerde hastaların demografik verilerini, operasyon sürelerini, sigara kullanım öykülerini, ekstübasyon sonrası stridor, ekstübasyon sonrası laringospazm, PACU' da ve postoperatif 24. saatte boğaz ağrısı, ses kısıklığı, öksürük, ekstübasyondan hemen önce kaf içi basınç ölçümü değerlerini inceledik. Bulgular: Grup L'de Grup S'ye göre postoperatif 24. saatte daha az ses kısıklığı, PACU'da daha az öksürük şikayeti olduğunu, ekstübasyondan hemen önce yapılan kaf basıncı ölçümlerinde de daha düşük kaf basınç değerleri olduğunu gözlemledik. Bunların dışında diğer incelediğimiz veriler arasında istatistiki anlamlı farka rastlamadık. Sonuç: Kaf içine alkalinize lidokain kullanımının postoperatif dönemde hasta konforuna olumlu katkı yaptığı kanaatine vardık.
Özet (Çeviri)
Retrospective Investigation of the Effects of Alkaline Lidocaine and Saline Inside the cuff on Postoperative Cough, Sore Throat and Hoarseness in Surgical Patients under General Anesthesia Objective: We aimed to retrospectively investigate reactive airway problems (such as coughing, sore throat, hoarseness, laryngospasm and stridor) during and after extubation, in patients who underwent general anesthesia, with administration of alkaline lidocaine or saline into the cuff. Patients and Methods: In this retrospective study patients were divided into two groups according to the solution used in the cuff. Group L consisted of 41 patients, which alkaline lidocaine was administered and Group S consisted of 39 patients with saline administration. We observed that all patients underwent elective surgery. The demographics of patients, duration of operation, history of smoking, intra-cuff pressure values just before extubation, stridor after extubation, laryngospasm after extubation, post-anesthesia care unit (PACU) as well as 24th hour postoperative data of sore throat, hoarseness and coughing were recorded. Results: We observed that Group L had a lower rate of hoarseness at the postoperative 24th hour, less coughing at PACU and lower cuff pressure values just before extubation, compared to Group S. Conclusion: We conclude that the administration of alkaline lidocaine into the cuff contributed positively to patient comfort in the postoperative period.