Safra kesesi kanserinde prognostik faktörler
Prognostic factors in gallbladder cancer
  1. Tez No: 509281
  2. Yazar: OSMAN BANDIRMALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ZEKİ YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Evre, Histolojik tip, Kanser, Safra kesesi, Cancer, Gallbladder, Histological type, Stage
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
SAFRA KESESİ KANSERİNDE PROGNOSTİK FAKTÖRLER ÖZET Amaç: Safra kesesi kanserleri (SKK), nadir görülen, tanısı güç, kötü prognozlu tümörlerdir. Coğrafi dağılımı farklı olmakla birlikte safra kesesi kanserleri gastrointestinal sistem kanserleri içerisinde mide, kolon ve pankreas kanserlerinden sonra gelmektedir. Cerrahi tedavisinde farklı yaklaşımlar bulunmaktadır. Bu nedenle kliniğimizin SKK deneyimi retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Hastalar-Yöntem: 2003-2018 yılları arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne başvuran SKK olguları, demografik özellikleri, semptomları, tanı yöntemleri, cerrahi tedavileri, morbidite, mortalite ve izlem sonuçları açısından değerlendirildi. Bulgular: Kliniğimizde anılan tarihlerde yapılan 1979 kolesistektomi içinde 40 (% 2,0) olguda SKK bulundu. Tüm olguların 21 tanesi erkek, 19 tanesi kadın olup, yaş ortalaması 67 (56-94) idi. En sık semptom karın ağrısı (%30) ve sarılık (%15) olup, olgulara tanı amaçlı abdominal ultrasonografi, batın BT (bilgisayarlı tomografi) veya MR (manyetik rezonans görüntüleme) yapıldı. Bu hastaların ameliyat öncesi tetkiklerde kolelitiyazis veya kolesistit tanısına ilaveten, 10 (%25) olguda maligniteyi telkin edebilecek asimetrik duvar kalınlığı, CA 19-9 yüksekliği veya safra kesesinde tümöral kitle bulundu. Onbir olgunun tanısı ameliyat sırasında piyesin patolojik incelenmesiyle (frozen kesit) konuldu. Bir olgu tru-cut biopsi ile tanı aldı, kalan tüm olgulara laparotomi yapıldı. Kolesistektomi yapıldıktan sonra, per-operatif frozen kesit ile veya post-operatif patoloji sonucu sonrası tamamlayıcı rezeksiyon (karaciğer segment 4B-5) planlanan SKK tanılı olguların klinik evresi; II (1), III (4), IV (5) idi. Patolojik değerlendirmede 33 olguda adenokarsinom ve alt tipleri, 3 olguda diğer malign tipler, 4 olguda displazi saptandı. İzlemde 31 olgu 0-48 (ortalama 14.4) ayda kaybedildi. 9 olgu 10-48 (ort 27) aydır sağ olarak izlenmektedir. Sonuç: SKK, tanısı çoğunlukla ameliyat sonrası konulan, cerrahi tedaviye rağmen kötü prognozlu komplike bir hastalıktır.
Özet (Çeviri)
PROGNOSTIC FACTORS IN GALLBLADDER CANCER ABSTRACT Purpose: Gallbladder cancer (GBC) is a tumor with poor prognosis which is seen rarely and difficult to diagnosis. Gallbladder cancer is followed by stomach, colon and pancreatic cancers among gastrointestinal system cancers with different geographical distribution. There are different approaches in surgical treatment. For this reason, our clinic's experience of GBC has been evaluated retrospectively. Patients and Methods: Patients with GBC who were referred to Erciyes University Faculty of Medicine between 2003 and 2018 were evaluated in terms of their demographic characteristics, symptoms, diagnostic methods, surgical treatment, morbidity, mortality and follow-up results. Findings: Of the 1979 cholecystectomy performed in our clinic, 40 (2.0%) had GBC. Of all cases, 21 were male, 19 were female and the mean age was 67 (56-94). The most common symptom was abdominal pain (30%) and jaundice (15%). Abdominal ultrasonography, CT (computerized tomography) or MR (magnetic resonance imaging) were performed for diagnostic purposes.In addition to the diagnosis of cholelithiasis or cholecystitis, 10 (25%) of these patients had asymmetric wall thickness, CA 19-9 height or a tumor mass in the gallbladder, suggesting malignancy in preoperative examinations. The diagnosis of eleven patients was made by pathological examination (frozen section) of the specimen during the operation. One case was diagnosed with true-cut biopsy and all remaining cases were laparotomized. Clinical phase of GBC diagnosed after cholecystectomy, with per-operative frozen section or post-operative post-pathologic complementary resection (liver segment 4B-5) planned were ; II (1), III (4), IV (5) respectively. Adenocarcinoma and subtypes were found in 33 cases and other malignant types in 3 cases and dysplasia in 4 cases after pathologic evaluation. In the follow-up, 31 cases were lost in 0-48 (mean 14.4) months. 9 cases have been monitored for 0-48 (mean 27) months as they are alive. Conclusion: GBC is a complicated disease with poor prognosis, which is usually post-operative, despite surgical treatment.