Farklı inhalasyon ajanlarının intrakraniyal kitle cerrahisi sonrası erken derlenme ve bilişsel fonksiyonlar üzerine etkileri
The effects of different inhalation anesthetic gases on early recovery and cognitive functions after intracranial surgical procedures
  1. Tez No: 509282
  2. Yazar: ERHAN GÖKÇEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İ. ÖZKAN AKINCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: İntrakranial kitle cerrahisi, desflurane, sevoflurane, erken derlenme, nöroanestezi, Intracaranial mass surgery, desflurane, sevoflurane, early recovery, neuroanesthesia
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Farklı İnhalasyon Ajanlarının İntrakraniyal Kitle Cerrahisi Sonrası Erken Derlenme Ve Bilişsel Fonksiyonlar Üzerine EtkileriDr. Erhan Gökçekİ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji AnabilimdalıAmaç: İntrakraniyal girişimlerden sonra hastaların anestezinin etkisinden erken kurtulması ve nörolojik muayenesinin erken yapılabilmesi, postoperatif komplikasyonların çabuk fark edilerek kalıcı hasar bırakmadan giderilmesi şansını verir. Çalışmamızda sevoflurane ve desflurane' nın intrakraniyal kitle cerrahisi sonrası erken derlenme ve bilişsel fonksiyonlar üzerine etkilerini incelemeyi amaçladık.Gereç ve Yöntem: Akademik Etik Kurul onayı alındıktan sonra intrakraniyal operasyon planlanan, 18-70 yaşları arasındaki 50 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar 25'er kişilik sevoflurane ve desflurane grubu olmak üzere randomize 2 gruba ayrıldı. Tüm hasta gruplarına indüksiyonda rutin olarak 0.05-0,2 mg/kg midazolam 1-2 mcg/kg fentanyl, 2-2,5 mg/kg propofol ve 0.1 mg/kg veküronyum kullanıldı. Anestezi idamesinde ise %40-60 oranında O2/hava karışımı ile sabit 0,8 MAC düzeyinde inhalasyon gazları, 1.gruba sevoflurane ve 2. gruba desflurane olarak kullanıldı. Aneljezi için tansiyon arteryeli normal sınırlarda tutacak dozda (0.05-0.5mcg/kg/dk) remifentanil infüzyonu kullanıldı. Operasyon bitiminde remifentanil infüzyonu ve inhalasyon anestezik gazlar kesilerek hastalar değerlendirildi. Değerlendirmede ağrılı uyarana çekme tarzında cevap, uyarana göz açma, el sıkma, ekstübasyon ve oryantasyon zamanı ile Modifiye Aldrete Skoru 9-10 olma zamanları ölçüldü. Sonuçların değerlendirilmesinde T test kullanıldı.Bulgular: Gruplar arasında yapılan karşılaştırmalarda desflurane grubunda sevoflurane grubuna göre ağrılı uyarana çekme cevap zamanı (4.8 ± 1.7dk / 7.7 ± 2.7dk), göz açma zamanı (6.3 ± 2.2dk / 9.5 ± 2.8dk), el sıkma zamanı (8.2 ± 2.3dk / 12.1 ± 2.9dk), ekstübasyon zamanı (7.1 ± 1.6dk / 10.1 ± 2.8dk), oryantasyon zamanı (10.3 ± 2.7dk / 15.3 ± 3.2dk) ve Modifiyr Aldrete scoru 9-10 olma zamanlarının (15.8 ± 3.8dk / 25.3 ± 6.1dk) istatistiksel olarak anlamlı derecede kısa olduğu görüldü. (p?0.05).Sonuç: Desflurane kullanılan hastaların bilişsel fonksiyonlarına daha erken geri döndüğü, postoperatif dönemde hastaların nörolojik muayenesinin daha erken yapılabilmesine olanak sağladığı saptanmış olup intrakranial kitle cerrahisinde desflurane anestezisinin sevoflurane göre daha uygun bir seçim olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe Effects of Different Inhalation Anesthetic Gases on Early Recovery and Cognitive Functions After Intracranial Surgical procedures.Dr. Erhan GökçekI.U. Istanbul Medical Faculty Department of AnesthesiologyBackground: The early recovery of the patients after intracranial surgery and early neurological examination can be made early, and post-operative complications were noticed quickly without leaving any permanent damage. In our research we aimed to examine that the effects on early recovery and cognitive functions of the different inhalation anesthetic gases after surgery for intracranial mass.Methods: After obtaining the approval of the Academic Ethics Committee, 50 patients between ages of 18-70 with ASA physical status I-II, who scheduled for intracranial surgery, were included to our study. Patients were randomly divided into 2 groups as sevoflourane and desflourane. Induction of anesthesia was made routinly to all patients as; 0.05-0.2 mg / kg midazolam 1-2 mcg / kg fentanyl, from 0.2 to 2.5 mg / kg propofol and 0.1 mg / kg vecuronium and, for maintenance of anesthesia, 40-60% of O2-air mixture, fixed 0.8 MAC-level inhalation gases sevorane at the first group and desflurane at the second group were used during operation and remifentanil infusion (from 0.05 to 0.5 mcg / kg / min) was also used for keeping arterial blood pressure in normal level. At the end of the operation, after inhalation anaesthetics and remifentanyl infusion stoped, all the patients? time frame were evaluated for response to painful stimulus, eye opening, hand squeezing, extubation, orientation and Modified Aldrete Score 9-10. T test were used for statistical evaluation.Results: Comparisons between groups, for response to painful stimuli (4.8 ± 1.7min / 7.7 ± 2,7min), duration of eye-opening (6.3 ± 2.2min / 9.5 ± 2.8min), hand-squeezing (8.2 ± 2.3min / 12.1 ± 2.9min), extubation (7.1 ± 1.6min / 10.1 ± 2.8min), orientation (10.3 ± 2,7min / 15.3 ± 3.2min) and Aldrete score of 9-10 (15.8 ± 3.8min / 23.3 ± 6.1min); was significantly shorter in desflourane group then sevoflourane group (p?0.05).Conclusion: Desflourane provides to rapid recovery from general anesthesia and early restoration of cognitive function and facilite early neurologic examiation for intracranial surgery patients in postoperative period. For that reason desflourane could be the choise of volatile agent for intracranial operations than sevoflurane.