10-12 yaş arasındaki çocukların evlilik çatışması algısı, saldırganlık ve depresyon düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
An investigation of the relationship between marriage conflict perceptions, aggression and depression levels in children aged 10 to 12
- Tez No: 509402
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EVRİM ÇETİNKAYA YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Algılanan Evlilik Çatışması, Depresyon, Saldırganlık, Perceived Marriage Conflict, Depression, Aggressiveness
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Evlilik ve Aile Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın amacı 10-12 yaş arasındaki çocukların evlilik çatışması algıları, saldırganlık düzeyleri ve depresyon düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Ayrıca 10-12 yaş arasındaki çocukların evlilik çatışması algılarının, saldırganlık düzeylerinin ve depresyon düzeylerinin cinsiyet, yaş, kardeş sayısı, anne eğitim durumu, baba eğitim durumu, anne çalışma durumu, baba çalışma durumu ve algılanan okul başarı durumu açısından anlamlı düzeyde farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Betimsel araştırma modelinin uygulandığı araştırmanın araştırma grubunu 2016-2017 eğitim öğretim yılında Kayseri ili, Yahyalı İlçesinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı üç resmi ortaokulda öğrenim görmekte olan 10-12 yaş arasındaki 235'i kız, 199'u erkek olmak üzere 414 öğrenci oluşturmaktadır. Bu araştırmada, veri toplamak amacıyla“Çocukların Evlilik Çatışması Algısı Ölçeği”,“Çocuk Depresyon Ölçeği”,“Saldırganlık Ölçeği”ve araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde, tek yönlü çok değişkenli varyans analizi (Manova), Wilk's lamba (Wilk's Λ) testi, Tukey HSD testi, Games-Howell testi kullanılmıştır. Ayrıca 10-12 yaş arasındaki çocukların depresyon düzeylerini yordamada algılanan aile çatışması ve saldırganlığın rolünü araştırmak için hiyerarşik regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmada anlamlılık düzeyi .05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma sonucunda, algılanan evlilik çatışmasının anne çalışma durumu ve algılanan okul başarı seviyesine göre farklılaştığı; saldırganlık düzeylerinin cinsiyete göre farklılaştığı ve depresyon düzeylerinin kardeş sayısı ve algılanan okul başarı seviyesine göre anlamlı derecede farklılaştığı olduğu görülmüştür. Diğer sosyodemografik değişkenlerin ise algılanan evlilik çatışması, saldırganlık ve depresyon puanlarıyla ilişkili olmadığı gözlemlenmiştir. Katılımcıların kardeş sayısı ve algılanan okul başarı seviyesi kontrol edildiğinde, regresyon denklemine girilen algılanan evlilik çatışması ve saldırganlık puanları depresyon puanlarındaki değişimin yaklaşık olarak % 22' sini açıklamaktadır ve bu değişim istatiksel olarak anlamlıdır. Sonuç olarak bu örneklemde algılanan evlilik çatışması ve saldırganlık düzeyleri yüksek olan 10-12 yaş arası çocukların depresyon düzeylerinin de yüksek olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate marriage conflict perceptions, aggression and depression levels in children aged 10 to 12. The study also examined whether marriage conflict perceptions, aggression and depression levels in children aged 10 to 12 differed significantly according to gender, age, number of siblings, mother's education level, father's education level, mother's working status, father's working status, and perception of school success. Participants of the study were 414 10 to12-year-old students -235 female and 199 male- who were enrolled in three secondary schools of Ministry of National Education in the Yahyalı town of Kayseri in the 2016-2017 education year. Data were collected through the“Children's Marriage Conflict Perceptions Scale”,“Child Depression Scale”“Aggressiveness Scale”, and the“Socio-demographic Form”developed by the researcher. Analysis of the data was performed using SPSS 23.0 package programming. The analysis included one-way multivariate analysis of variance (Manova), Wilk's lambda (Wilk's Λ) test, Tukey HSD test, and Games-Howell test. Significance level was taken .05. Results showed that perceived marriage conflict was associated with the mother's working status and success evaluations; aggressiveness levels were associated with gender; and depression level was associated with the number of children and success evaluations. Other socio-demographic variables were not found to be associated with perceived marriage conflict, aggressiveness and depression scores. After controlling for the number of siblings and perception of school success variables regression analysis results showed that the perceived marriage conflict and aggressiveness scores explained 22% of the variance in depression scores. In conclusion, in this sample, the depression levels of children aged 10 to 12 became higher when their perceived marriage conflict and aggressiveness levels were high