Muhasebe meslek mensuplarının aşırı iş yükü, iş stresi ve iş tükenmişliği üzerine bir araştırma
A research on accounting profession's work overload, work stress and occupational burnout
  1. Tez No: 509412
  2. Yazar: ESEN BİNGÖL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UMUT KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Aşırı İş Yükü, İş Stresi, İş Tükenmişliği, Work Overload, Work Stress, Occupational Burnout
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Muhasebe mesleği doğası gereği aşırı iş yükünün ve zaman baskısının olduğu, çok titiz ve dikkatli çalışmayı gerektiren bir meslektir. Söz konusu çalışma düzenin iş stresini ortaya çıkardığı bilinmekle beraber muhasebecilerin sürekli, meslektaşları, müşterileri ve devlet kurumlarının mensupları ile yüz yüze kurmak zorunda oldukları ilişkiler nedeniyle de yoğun stres altında çalıştıkları bilinmektedir. Yine insan ilişkilerine dayalı mesleklerde yoğun olarak görülen iş tükenmişliği ise, bu durumların son aşaması olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmanın amacı; muhasebe meslek mensuplarının aşırı iş yükü, iş stresi ve iş tükenmişliği ilişkisini incelemek ve uygulamalı literatüre katkı sağlanmaktır. Bu araştırma Eskişehir ilinde mesleki faaliyetlerini yürütmekte olan muhasebe meslek mensupları özelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma için Netemeyer vd.'nin (2005) İş Stresi Ölçeği, Caplan vd.'nin (1980) İş Yükü Ölçeği ve Maslach ve Jackson (1980) tarafından geliştirilen Maslach Tükenmişlik Ölçeği kullanılmıştır. İş yükü, iş stresi ve iş tükenmişliğinin alt boyutları olan duygusal tükenmişlik ve kişisel başarı boyutları arasında korelasyon analizi yapılmıştır. Son olarak yapılan regresyon analizleri ile iş yükü ile iş tükenmişliği, iş yükü ile iş stresi ve iş stresi ile iş tükenmişliği arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişkiler olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca regresyon analizi sonucunda iş yükü ile iş tükenmişliği arasındaki ilişkide iş stresinin aracılık rolü olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Accounting is a profession that has work overload and time pressure and also requires working meticulously and carefully. These type of working reveals work stress. Accountants work under a lot of stress because of getting contact with colleagues, customers and government agency employees. Nevertheless, Occupational burnout that seen intensely in occupations based on human relations is accepted as a final stage. The aim of these study is examining the relations between work overload, work stress and occupational burnout. Also another aim is contribute to applied literature. This research is executed with accountant professions who continue operations in Eskişehir province. For this research, Work Stress Scale of Netemeyer (2005), Work Overload Scale of Caplan (1980) and Maslach's Occupational Burnout Scale of Maslach and Jackson (1980) are used. In this context, correlation analysis is done between work overload, work stress and also the emotional burnout and personal success sub-dimensions of occupational burnout. Finally regression analyze results reveal that there is a statistically significant relation between work overload and occupational burnout, work overload and work stress, work stress and occupational burnout. Also the regression analyze shows that work stress has a mediator role in the relation between work overload and occupational burnout.