Muhasebe meslek mensubu kadınların iş ve yaşam dengesi üzerine bir araştırma: Antalya ili örneği
The research of work-life balance of female accounting professionals the case of Antalya
  1. Tez No: 655929
  2. Yazar: ŞULE ERTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ APALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebe Mesleği, Kadın, İş Yaşam Dengesi, Antalya, Accounting, Woman, Work-life balance, Antalya
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Son yıllarda ekonominin iyileşmesi, teknolojinin ilerlemesi ve insanların giderek sosyalleşmesi ile çalışmak için yaşayan insan anlayışının yerini, yaşamı elde etmek için çalışan insan anlayışı almıştır. İş yaşamında kişinin üretime sağladığı katkı kadar, duygusal istekleri de önemli görülmeye başlamıştır. İş yaşamında kişinin işindeki verimliliğini ve işteki başarısını sağlamak için, birey olarak özel hayatına ayırdığı zaman da önem kazanmıştır. Muhasebe mesleğinde iş yaşam dengesi; bireyin önce kendisine sonra ailesine ve daha sonra topluma sağlayacağı fayda açısından önemlidir. Muhasebe mesleğinde, kadın meslek mensubunun artması ve mesleğin çalışma şartları, iş yaşam dengesi sorununu ortaya çıkarmıştır. Kadın meslek mensubu, uzun çalışma saatleri, mesleki sorunlar, aşırı iş yükü nedeni ile, iş yaşam dengesini sağlayamamakta, özel hayatını ertelemekte ve ihmal etmektedir. Araştırma, muhasebe meslek mensubu olan kadınların iş-yaşam dengesini Antalya ili evreni üzerinden incelemek amacıyla hazırlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma tekniklerinden biri olan derinlemesine görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın verileri, yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak; 25 muhasebe meslek mensubu kadın ile yapılan derinlemesine görüşmeler sonucunda elde edilmiştir. Görüşmeler analiz edilerek kodlanmıştır. Elde edilen veriler Maxqda Analytics Pro 2020 analiz programı aracılığıyla çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda muhasebe meslek mensubu kadınların mesleki koşullar nedeniyle iş yaşam dengesini sağlayamadıkları tespit edilmiştir. Mesleğin iş yoğunluğu, çalışma saatlerinin belirsizliği nedeniyle iş hayatı, özel yaşamı ve aile yaşamı arasında kalan meslek mensubu kadınlardan özellikle anne olanların iş yaşam dengesizliğinden daha fazla etkilendiği görülmüştür. Araştırma sonucundan hareketle; meslek mensubu kadınların iş yaşam dengesini sağlamaya yönelik devletin ve işverenin çalışma koşullarını iyileştirici düzenlemeler yapması gerektiği belirlenmiş ve anne olan kadın meslek mensuplarına yönelik geliştirilmesi gereken politikalar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the past few years the concept of a person working to obtain a life has replaced the concept of a person living to work with economic recovery, technological advancement and people's gradual socialization. In professional life, emotional needs are now considered as important as the contribution the person makes to the production. The time a person individually devotes to their private life in order to assure their productivity and professional success has gained importance, too. In accounting, work-life balance is important considering that the individal brings benefit first of all to themselves, then to their family, and only after that, to the society. In accounting, the increase in the number of female professionals as well as the working conditions of the job revealed the problem of work-life balance. Due to long working hours, professional issues and heavy workload, female professionals cannot create work-life balance; they postpone their private life and neglect it. The purpose of this study is to look into the work-life balance of female accounting professionals living in Antalya. During the study, depth interview technique, which is one of the qualitative research techniques, was used. The research data was obtained as a result of detailed conversations with 25 female accounting professionals during which semi-structured interview form was used. After analysis the intervews were coded. The obtained data was cleared up by means of analysis tool Maxqda Analytics Pro 2020. As a result of the study it was determined that due to professional conditions, female accounting professionals are not able to maintain work-life balance. It was discovered that due to professional workload and indefinite working hours, female employees, especially those who are mothers, are stuck between worklife, private life and family life and are more affected by work-life imbalance. Based on the results of the study it became clear that several arrangements that will improve working conditions need to be made by the government and employers to provide female employees with work-life balance and several policies oriented towards employees who are mothers were specified as the ones that need to be improved.