Kur'an'da peygamber duaları, sebepleri ve sonuçları
The prophet prayers in the Qur'an, causes and effects
- Tez No: 509455
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSA KAZIM YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an-ı Kerim, dua, beddua, peygamber, ayet, Qur'an, prayer, curse, prophet, verse
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Allah'ı (c.c.) tanımak ve ibadet etmek için yaratılan insanoğlu, bu görevini tam manasıyla yerine getirsin veya getirmesin, üstesinden gelemediği bazı durumlarda kendisinden yüce bir varlığa sığınma ihtiyacı hisseder. Hangi inanç sistemine/dine mensup olursa olsun, çeşitli nedenlerle o yüce varlığa sığınıp dua eder. Allah'ın (c.c) rahmet ve hidayet elçileri olan peygamberler hata ve kusurlarından arınmak, tebliğ vazifesinde yardım dilemek vb. konularda kendileri ve ümmetleri için Allah'a (c.c) dua etmişlerdir. Böylece dua konusunda nasıl davranılması gerektiğini bizzat yaşayarak ümmetlerine örnek olmuşlardır. Bu çalışma Kur'an-ı Kerim'de ismi geçen peygamberlerin Kur'an'daki dua ayetlerini içermektedir. Bu ayetlerde geçen duaların sebep ve sonuçlarıyla birlikte açıklanması amaçlanmaktadır. Çalışmada Kur'an, peygamber, dua kavramları, duanın önemi ve Kur'an'da yer alan peygamber dualarının sebep ve sonuçlarının açıklanması esas alınmıştır. Ayrıca peygamberleri dua/beddua etmeye götüren sebepler ve peygamberlerin kabul edilen/edilmeyen duaları, Kur'an-ı Kerim'deki peygamber kıssaları ve tefsirler ışığında açıklanmıştır. Duaların sebep ve sonuçlarını açıklamadan önce o peygamberle ilgili Kur'an-ı Kerim'de yer alan kısa bilgilere ve Allah (c.c) tarafından övülen özelliklerine yer verilmiştir. Müslümanlara rehber niteliğindeki bu duaların sebep ve sonucunu açıkladıktan sonra, o duadan alınması gereken derslere de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Mankind, who is created to recognise and worship Allah, feels the necessity of taking refuge in a supreme being when he is faced with situations he cannot overcome, whether he fulfills his duties or not. Whatever belief system or religion they belong to, they take refuge in that supreme existence for various reasons and pray. Prophets who are the mercy and guidance of Allah prayed to Allah (c.c) for themselves and their ummahs in such matters as purifying from their mistakes and defects, asking for help in the matter of notification, and etc. Thus, by experiencing how to treat in prayer in person, they were able to set themselves as role models for their ummah. This study includes the Qur'an prayer verses of the prophets who have been mentioned in the Qur'an. It is aimed that these prayers in these verses will be explained together with their causes and effects. In the study, the Qur'an, the prophet, the concepts of prayer, the importance of prayer, and the explanation of the causes and effects of the prayers of the prophets mentioned in the Qur'an have been taken as basis. In addition, the reasons that led the prophets to pray / curse, and the accepted / unaccepted prayers of the prophets, are explained in the light of the prophet anecdotes in the Qur'an and commentaries. Before describing the causes and effects of the prayers, the brief information in the Qur'an about the prophet and the features praised by Allah are included. After describing the causes and effects of these prayers as a guide to Muslims, the lessons to be learned from that prayer were also included.