Zazakî de zerfî û goreyê raweyan şuxulnayîşê zerfan
Zazacada zarflar ve zarfların kiplere göre kullanımı
  1. Tez No: 509506
  2. Yazar: ŞAHAP LAÇİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÇİFTCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Zaza, Zazaca, Zarf, Kip, Zaman, Gramer, Zaza, Zazaki, Adverbs, Modals, Tenses, Gramar
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Zazaca
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zaza Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada Zazacada zarflar ve zarfların kiplere göre kullanımını incelenmiştir. Giriş kısmında Zazaca yazılmış olan gramer kitaplarından kronolojik olarak bahs edilmiştir. Ayrıca konudan sözeden kitaplar ve ilgili makalelere de işaret edilmiştir. Girişte ilave olarak problem, tezin amacı, tezin önemi, tezin sınırlılıkları ile ilgili bilgi verilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde Zarf'ın tanımı sözcük olarak zarfların yapısı ve anlam olarak zarfların türleri üzerinde durulmuştur. Zazaca metinlerden, içinde zarf bulunan örnek cümleler seçilerek aktarılmıştır. İkinci bölümde ise zaman kiplerinden bahsedilerek zarfların kiplere göre kullanımı üzerinde durularak örnek cümlelerle temellendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, adverbs in Zazaki and the use of adverbs according to tenses have been examined. Gramar books that written in Zazaki has been examined chronologically in the instroduction part. Also books and essays about this topic has been pointed. In addition to introduction part informations are given about problem, the purpose of the thesis, the importance of the thesis and the limitations of the thesis. In the first part of the study, the definition of the adverb, the structure of the adverbs as a verb and the types of the adverbs as meaning are emphasized. Sample sentences with adverb in the Zazaki texts are given. The second part will be about time-modals, the use of adverbs by tenses and also samples about that subject will be given.