Kardiyopulmoner baypass cerrahisinde kronik obstrüktif akciğer hastalığı tanılı hasta ile kronik obstrüktif akciğer tanısı almamış hastanın karşılaştırılması
Comparison of chronic obstructive lung disease diagnosed patient with not chronic obstructive lung disease diagnosed patient in cardiopulmonary bypass surgery
  1. Tez No: 509582
  2. Yazar: GÜLÇİN KOÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDEM ERİNÇ SİLİSTRELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı, Kardiyopulmoner Baypas, Plazmada Laktat, Entübasyon Süresi, Enfeksiyon, Chronic Obstructive Pulmonary Disease, Cardiopulmonary Bypass, Plasma Lactate, Intubation Time, Infection
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Perfüzyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Perfüzyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu araştırmada kardiyopulmoner baypas uygulanan açık kalp cerrahisi hastalarından kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) tanısı almış hastalar grubu ile KOAH tanısı almamış hasta grubunun entübasyon sürelerinin, yoğunbakımda (YB) kalış sürelerinin, plazmadaki laktat değerlerinin, enfeksiyon gelişme durumlarının karşılaştırılması ve kardiyopulmoner baypas (KPB) ile ilişkilerinin ne olduğunun ortaya konulması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma, Haziran 2013 – Haziran 2015 arasında İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Servisinde Kardiyopulmoner Baypas eşliğinde elektif açık kalp ameliyatı olan hastalar ile gerçekleştirilmiştir. Retrospektif olarak verilerin elde edildiği deneysel çalışmada KOAH tanısı almış 40 hastanın oluşturduğu deney grubu ile KOAH tanısı almamış ve 40 hastadan oluşan kontrol grubunun entübasyon süreleri, yoğunbakımda kalış süreleri, plazmada laktat değerleri, kan transfüzyonu alan ve almayan hastalarda enfeksiyon gelişme durumları incelenmiş ve bunlara ait veriler toplanarak karşılaştırılmıştır. Bulgular: Hem deney hem de kontrol grubu arasında yaş, ortalama x-klemp süresi ve ortalama KPB süresi bakımından anlamlı bir farklılık yoktur (p > 0,05). Deney ve kontrol gruplarına ait entübasyon süreleri (sırasıyla 327,4 ve 313,6 saat), YB kalış süreleri kontrol grubu lehine daha kısa olsa da (sırasıyla 4,2 gün ve 3,9 gün) aralarında anlamlı bir farklılık yoktur (p > 0,05). YB ilk saatte alınan plazma laktat değerlerine bakıldığında deney grubunda skorun kontrol grubuna göre daha yüksek olmasına rağmen (sırasıyla ) her iki grup arasında anlamlı bir fark yoktur (p > 0,05). İki grup arasında enfeksiyon oranları karşılaştırıldığında kontrol grubu hastaların % 12,5'inde enfeksiyon gelişmişken, deney grubu hastaların % 40'ında enfeksiyon görülmüştür. Kan transfüzyonu alan hastalar karşılaştırıldığında kontrol grubu hastaların % 16,7'sinde enfeksiyon gelişmiş (p < 0,05) diğer taraftan deney grubunda ise kan transfüzyonu alan tüm hastalarda enfeksiyon gelişmiştir (p < 0,05). Sonuç: Deney ve kontrol grupları karşılaştırıldığında, hastaların entübasyon süreleri, YB kalış süreleri, plazmada laktat değerleri açısından anlamlı farklılıklar görülmezken KPB uygulanan KOAH'lı hastaların YB sürecinde enfeksiyona daha meyilli olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF CHRONIC OBSTRUCTIVE LUNG DISEASE DIAGNOSED PATIENT WITH NOT CHRONIC OBSTRUCTIVE LUNG DISEASE DIAGNOSED PATIENT IN CARDIOPULMONARY BYPASS SURGERY ABSTRACT Objective: The aim of this study is intended to be revealed the relationship between cardiopulmonary bypass (CPB) effect and chronic obstructive pulmonary disease (COPD) patients. In this concept, the aim of this thesis was to investigate the intubation time, intensive care unit (ICU) stay, plasma lactate levels in blood, infection development status of the group of patients who have been diagnosed with COPD. Also, the study targeted to compare the patients (undergone cardiopulmonary bypass) of the group who have been diagnosed with COPD. Methods: This study was performed at the Cardiovascular Surgery Department in İzmir Tepecik Training and Research Hospital with elective open heart surgery patients who were undergone cardiopulmonary between February 2013 and June 2015. As an experimental study in which retrospective data were obtained from a group of 80 patients including an experimental group (40 patients who have been diagnosed with COPD) and a control group (40 patients who have not been diagnosed with COPD). To compare both groups to each other, the data collected from the intubation period, intensive stay duration, lactate levels in plasma, infectious cases in ICU period. Results: There were no significant differences in age, mean x-clamp time, and mean CPB duration between both experiment and control groups (p > 0.05). The mean intubation duration of experiment and control groups were 327.4 and 313.6 hours, respectively. Although the intubation time of experiment group is longer than control group there was no significant difference between them (p > 0,05). Another result is shorter ICU staying duration in favor of control group (4.2 days for experiment group and 3.9 days for control group) but yet there was no significant difference between them (p > 0,05). The plasma lactate levels in the first hour of ICU were higher in the experimental group than in the control group. (p < 0.05). When the infection rates were compared between two groups, infection rate of control group is 12.5% on the other hand infection rate of experiment group is 40%. When the patients receiving blood transfusion were compared, infection observed in the control group as 16,7% while the infection incidence of the experimental group was 100% and thus, there was a significant differences between two groups (p < 0,05). Conclusion: While there were no significant differences in terms of intubation time, ICU staying time, and lactate levels between control and experimental groups, the patients of latter who were undergone CPB were found to be more prone to infection in the ICU period,