Döviz kuru değişimlerinin enflasyon üzerindeki etkisi: Türkiye üzerine bir uygulama
Impact of exchange rates variations on inflation: an application onto Turkey
  1. Tez No: 509584
  2. Yazar: BURAK SAYKAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BENGÜL GÜLÜMSER KAYTANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: enflasyon hedeflemesi stratejisi, fiyatlara geçiş etkisi, ARDL, inflation targeting, pass-through, ARDL
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Türkiye, uzun yıllardan beri yüksek enflasyon rakamlarıyla mücadele eden ve enflasyonu düşük seviyelere getirebilmek için çeşitli politikalar uygulayan bir ülkedir. Gelişmekte olan ülkeler için döviz kurlarının enflasyon üzerindeki etkisi oldukça önemlidir; çünkü döviz kurlarıyla fiyatlar genel düzeyi arasında yakın bir ilişki bulunmaktadır. Pass-through olarak adlandırılan bu ilişki, gelişmekte olan ülke ekonomileri için fiyatlar genel düzeyini kontrol altına almada önem arz etmektedir. Özellikle son yıllarda sermaye hareketlerinin hızlanması, döviz kuru dengesi üzerinde etkili olmaktadır. Bununla birlikte, Türkiye hem enflasyon oranlarını düşürmek ve hem de finansal istikrarı yakalamak için çeşitli politikalar yürütmektedir. Bu hedefler doğrultusunda enflasyon hedeflemesi stratejisi 2002 yılından beri uygulanmakta olan politikalardan bir tanesidir. Bundan dolayı döviz kurlarında oluşan dengesizlikler, gelişmekte olan ülke ekonomilerini Pass-through etkisiyle etkilemekte ve enflasyon oranlarının istenilen seviyelere düşürülmesini engellemektedir. Türkiye'de döviz kurlarındaki değişimlerin enflasyon hedeflemesi sürecine etkisinin incelendiği bu çalışmada, 2010:01-2018:03 dönemleri arasında döviz kuruyla enflasyon oranları arasındaki ilişki Autoregressive Distributed Lag. (ARDL) modeli ile incelenmiştir. Modelden elde edilen bulgulara göre; döviz kurlarındaki değişimlerin yurtiçi fiyatlar üzerindeki etkisinin yüksek olduğu, ithalat fiyatlarının döviz kurlarındaki artışa bağlı olarak arttığı ve enflasyon oranlarının yükselmesine neden olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkey is a country struggling against high inflation rates and applying a variety of policies in order to lower inflation for many years. On the other hand, Turkey runs several policies in order to lower inflation rates as well as assuring financial stability. In line with such objectives, inflation targeting strategy is one of the policies that are in application since 2002. For developing countries, impact of exchange rates on inflation is rather important; because there is an intimate relation between exchange rates and general level of prices. Such relation called“pass-through”is important for keeping general level of prices under control in terms of economies of developing countries. Acceleration of capital movements is effective on exchange rate stability particularly in recent years. . On the other hand, Turkey runs several policies in order to lower inflation rates as well as assuring financial stability. In line with such objectives, inflation targeting strategy is one of the policies that are in application since 2002. Accordingly, any instability in exchange rates has an impact on the economies of developing countries by means of Pass-Through effect, and hinders lowering of inflation rates to desired levels. In this study examining the impact of variations in exchange rates on inflation targeting process in Turkey, the relationship between exchange rates and inflation in the period of 2010:01-2018:03 was investigated by means of the Autoregressive Distributed Lag model. Based on the findings obtained in the model, it is concluded that impact of variations in exchange rates on domestic prices are high, and likewise, import prices increase in parallel to the increases in exchange rates, eventually leading to rise inflation rates.