Pierre Bourdieu düşünümselliğinde yeni medyanın habitus ve sermaye ile ilişkisi
Relation of new media to habitus and capital in Pierre Bourdieu's thought
- Tez No: 509625
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AKIN DEVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Pierre Bourdieu, new media, capital, habitus, digital habitus
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Medya çalışmalarının gün geçtikçe farklılaştığı ve her an değişebildiği bugün, yeni medya üzerine yeni paradigmalar üretmek son derece değerlidir. Yeni medya kullanıcılarının dilinden anlatılarla pekiştirilen bu çalışma, sosyal paylaşım platformlarının gerek toplumsal ve gerekse bireysel etkilerini irdelemektedir. Pierre Bourdieu'nun kavramsal ve kuramsal çerçevesinde belirlenen bu çalışmanın teorisi, farklı meslek gruplarına ait sosyal medya kullanıcıları ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler neticesinde pratik bilgiye dair bir fikir oluşturularak desteklenmektedir. Çalışmada yeni medyanın toplumsal değişime ve tüketim kültürüne etkisi, bu bağlamda beğeni yargısının ve dolayısıyla tüketim eğilimlerinin ne şekilde dönüşüyor oluşu, dijital evrende oluşan habitusların varlığı, bu mecralar aracılığıyla sermaye birikimi ile sermayeler arası akışkanlığın nasıl gerçekleştiği ve eyleyicilerin sanal benlik sunumları ile sosyal onaylanma arzuları gibi sorunsallar tartışılmıştır. Sermaye ve habitus kavramları özeline indirgenen bu çalışma iletişim sosyolojisine ve medya çalışmalarına yeni bir perspektif sunmakta olup, sosyal paylaşım platformlarının, bireylerin sermaye ve habitusları üzerindeki etkisini ortaya dökmektedir. Anahtar Kavramlar: Pierre Bourdieu, yeni medya, sermaye, habitus, dijital habitus
Özet (Çeviri)
It is truly worth today producing new paradigms on new media, as media studies are changing day by day. This work, reinforced by the discourse of new media users, examines the social and individual impacts of social networking platforms. This work used Pierre Bourdieu's conceptual and theoretical framework. And this framework is supported by practical knowledge in the context of semi-structured interviews with social media users of different professional groups. In this study, the influence of the new media on the social change and consumption culture, and in this context, how the judgement of taste and the consumption trends are transformed, the existence of the habitus formed in the digital environment, how the capital accumulation and capital flows through these circles and the individuals virtual self problematics are discussed. This work, which is reduced to capital and habitus concepts, presents a new perspective to communication sociology and media studies, also reveals the effects of social media platforms.