Ceviz bakteriyel yanıklık hastalık etmeni Xanthomonas arboricola pv. juglandis'e karşı antagonist bakteriyel izolatların in vitro koşullarda biyokontrol etkinliklerinin belirlenmesi
Determination of in vitro biocontrol potentials of antagonist bacterial isolates against walnut blight disease agent Xanthomonas arboricola pv. juglandis
  1. Tez No: 509642
  2. Yazar: BİLGEN YÖRÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA MİRİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Juglans regia, walnut, Xanthomonas arboricola pv. juglandis, walnut bacterial blight disease, biological control, antagonist
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Xanthomonas arboricola pv. juglandis'in neden olduğu ceviz yanıklık hastalığı, ceviz (Juglans regia L. ) bitkilerinin üretimini etkileyen en önemli ve yaygın bakteriyel hastalıklardan biridir. Tipik simptomlar sürgün, yaprak, dişi çiçek, tomurcuk ve meyve gibi tüm sulu dokularda görülür. Enfeksiyon başlangıçta su emmiş leke şeklindeyken zamanla bu lekeler kahverengi-siyah nekrotik alanlara dönüşür. Başlangıçta sarı-yeşil bir hale ile çevrelenmiş dairesel lezyonlar genellikle noktasal olarak genişler. Bu çalışmada; enfekteli bitkilerden Xanthomonas arbaricola pv. juglandis 'in izolasyonu ve tanılanması ve potansiyel aday bakteriyel antagonistlerin in vitro koşullarda bakteriyel büyümeyi baskılayabilme yetenekleri ve antagonistik potansiyelleri araştırılmıştır. Bakteriyel hastalık etmeni izole edilmiş ve morfolojik ve biyokimyasal testlerle tanılandı. Sağlıklı ceviz yapraklarından seçici besi ortamları kullanılarak izole edilen 109 adet aday antagonist bakteri izolatları ile in vitro koşullarda ikili kültür testi yapılarak Xanthomonas arbaricola pv. juglandis'i baskılama yetenekleri araştırılmıştır. Bu test sonucunda, 80 adet izolatın farklı boyutlarda (5-30 mm) engelleme alanı oluşturduğu, 38 adet izolatın ise gelişimini tamamen baskıladığı tespit edilmiştir. Yapılan çalışmada antagonist bakterilerin Xanthomonas arboricola pv. juglandis gelişimini önemli oranda engellemiş olması, antagonist izolatların biyolojik mücadelede kullanılabilirliğini göstermiştir. Hastalık etmenine karşı etkili bakteriyel izolatların tanılanması ve in vivo çalışmalarla etkinliğinin belirlenmesine yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Anahtar Kelimeler : Juglans regia, ceviz, Xanthomonas arboricola pv. juglandis, ceviz bakteriyel yanıklık hastalığı, biyolojik mücadele, antagonist.
Özet (Çeviri)
Walnut blight disease, caused by Xanthomonas arboricola pv. juglandis (Xaj), is one of the most important and common bacterial disease which effects production of walnut (Juglans regia L.) plants. Typical symptoms occur on all succulent tissues including shoots, leaves, rachis, petioles, buds, female flowers, catkins and nuts. Infection begin as translucent water-soaked areas which develop into brown to blackish greasy necrotic areas. Lesions, which are often surrounded by a yellow-green halo, are initially circular but often expand into angular spots. In this study, isolation and identification of disease agent Xaj from infected plants and antagonistic potentials of putative bacterial antagonist biological control agent were investigated for their ability to suppress bacterial growth in vitro conditions. Bacterial disease agents were isolated and identified according to morphological and biochemical methods. Using selective nutrient media, total of 109 putative antagonist bacterial isolates were isolated from different healthy walnut plant leaves and investigated for their ability to suppress bacterial growth in vitro conditions by dual culture test. From this test, eighty-one bacterial isolates were found to produce inhibition zones a varying sizes (range of 5-30 mm). Among the 80 isolates, thirty-eight isolates were able to suppress the bacterial growth completely. According to preliminary results of the significant suppression in the bacterial growth caused by antagonist bacteria, bacterial isolates could be used as possible bio-control agent against walnut bacterial blight disease. Further studies should be conducted on identification and determination of mode of actions and in vivo activities of the most efficient bacterial isolates against disease agent.