Miks aşamasında boyut kavramı ve boyutu etkileyen faktörler
Dimension concept and size effecting factors in the mix stage
- Tez No: 509741
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARDA EDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Miks, efekt, kulaklık, boyut, Mix, effect, headphone, size
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Bilimleri ve Teknolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
David Gibson,“The Art of Mixing”başlıklı kitabında (ve ilgili video filminde) mikse yönelik kavramları, çeşitli tekniklerin uygulanması ile bu uygulamalara yönelik görsel bir takım öğeler ile birleştirerek okuyucuya (izleyiciye) aktarma yolunu seçmiştir. İmgeleme (imaging), bu yöntemin temelini oluşturmaktadır. İmgelemenin gerçekleşmesi sürecinde ses kaynaklarının frekans bölgelerinin düşey, panorama kullanımının yatay ve ses seviyeleri ile çeşitli zaman tabanlı (reverb, delay gibi) efekt işlemcilerin kullanımının ise derinlik (uzak – yakın) eksenlerindeki konumlandırmada etkili olduğu çeşitli kaynaklarda dile getirilmektedir. Gibson'a göre insan bedeni de, farklı frekans bölgelerinin algılanmasında işitme sistemine destek veren bir organ niteliği taşımaktadır. Bu çalışmada, bedenin bu etkisini ortadan kaldıracak bir araç olan“kulaklık”ile dinleme sırasında, ilgili araçların kullanılması ve önerilen tekniklerin de uygulanması ile bahsi geçen imgelemenin ne derecede gerçekleştiğinin ortaya konulması amaçlanmaktadır. Bu amaca yönelik olarak farklı çalgı ve parametrelerin kullanılmasıyla oluşturulmuş 10 adet miks ile bu mikslerdeki çalgıların konumlarını gösteren görseller hazırlanmış ve analitik dinleme yeteneğine sahip olduğu varsayılan bir deney grubuna uygulanarak, dinlemekte oldukları miksi ilgili görseller ile ilişkilendirmeleri istenmiştir. Mikslerin deney grubuna dinletilmesi kulaklık aracılığı ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular, araştırmanın amacı ve problemi doğrultusunda değerlendirilmiş ve sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In his book“The Art of Mixing”(and in related video film), David Gibson chooses the way of transferring certain terms related to mixing to the reader by corroborating the application of various techniques and visual elements related to these techniques. Imaging is the basis of this method. It is expressed in various sources that it is effective for sound sources to position the frequency areas in the vertical, the use of the panorama in the horizontal and the use of sound levels and some time-based sound effects, such as reverb and delay, in the depth axis (far vs. near). Gibson believes that the human body is also an instrument supporting the hearing system in the perception of different frequency domains. In this study, it is aimed to show to what extent the related imagining takes place if the related tools and recommended techniques are utilized in the case of“headset”use for listening. For this purpose, 10 different mixes were created using different instruments and parameters, and specific images showing the positions of the instruments in these mixes were also prepared. These mixes and images were presented to a group of experiment groups who are believed to have analytical listening ability, and they were wanted to associate the visuals with the mixes they are listening to. Listening of the mixes to the experimental group was carried out through headphones. The findings were evaluated and presented considering the main purpose of the study and its questioning.