Campbell'ın Monomyth çerçevesinden Bilbo'nun kahramanın yolculuğu
Bilbo's hero's journey through the scope of Campbell's Monomyth
- Tez No: 509742
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANSU ÖZGE ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: macera, monomyth, arketip, mitoloji, kahramanın yolculuğu, quest, monomyth, archetype, myth, hero's journey
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu tezin amacı, J.R.R Tolkien'in kahramanın yolculuğunu“Hobbit”romanında nasıl formüle ettiğini tartışmaktır. Bu tez, Bilbo, Thorin ve Gandalf'ın yolculuklarını Joseph Campbell'ın monomyth paradigması kapsamında açıklamayı amaçlamaktadır. Okuyucuya, Tolkien'in çalışmasının neden bu denli başarılı olduğuna dair bilgiler verildi. Ayrıca, Carl Jung'un arketipleri ile, çalışılan karakterlerin özgün birer kahraman olmadığı savı tartışılmıştır. Tolkien,“Hobbit”adlı eserinde manevi ve maddesel dünyanın önemine işaret ediyor. Büyük bir dünyadaki küçük bir adamın cesaretinin diğerlerinin yararına olabileceğine dikkat çekiyor. Bir kahraman olarak bir hobbit seçerek, göreceli olarak önemsiz görülen bir kişinin öneminin daha beklenenden daha büyük olabileceğini göstermeyi amaçlamaktadır. Daha büyük bir ölçekte, Tolkien insanlığın önyargılarına saldırmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to discuss how J.R.R Tolkien formulated the journey of a hero in his novel“The Hobbit or There and Back Again”. The thesis is aimed at explaining the journey of Bilbo, Thorin and Gandalf through the scope of Joseph Campbell's monomyth. The reader is provided with information which helped Tolkien's work to become successful. Also, it has been discussed with the archetypes of Carl Jung that the characters which are studied are not unique heroes. Tolkien, in“The Hobbit or There and Back Again”, points out the importance of spiritual and material world. He draws attention to the fact that the courage of a little fellow in a wide world might be for the benefit of the rest. By choosing a hobbit as a protagonist he aims at showing the significance of an insignificant person might be greater. On a larger scale, Tolkien aims at attacking prejudices of humanity.