İmamın gözünden imamlık mesleğinin toplumsal statüsü (Mersin örneği)
Imam in the sight social status of the immigrant profession (Mersin sample)
- Tez No: 509749
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ÇAĞLAYANDERELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Meslek, Toplumsal Statü, Din adamı (İmam), Cami, Profession, Social Status, Religious Man (Imam), Mosque
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışma, Diyanet İşleri Başkanlığı'na (DİB) bağlı, Mersin ilçe müftülüklerinde görev yapan imamlar üzerinde gerçekleştirilen bir alan araştırmasıdır. Bu çalışmada din hizmeti görevini yerine getiren imamların toplumsal statüsü betimlenecektir. İmamlık mesleğinin toplumsal statüsü sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel değişkenlere göre tespit ve analiz edilecektir. Araştırmada Mersin'in dört merkez ilçesinde görev yapan toplam 260 imam-hatip araştırmanın evrenini oluşturacaktır. Bu evreni temsilen 30 imam-hatip ile araştırmacı tarafından hazırlanan standart soru formu aracılığıyla görüşülecektir. Araştırmanın örnekleme oranı 0,11 olarak belirlenmiştir. Elde edilecek veriler SPSS istatistik programı aracılığıyla analiz edilecektir. Analiz sonuçları frekans tabloları, birleşik dağılım tabloları (Ki-kare analizi) ve grafikler halinde sunulacaktır. İmamlık mesleğinin toplumsal statüsünü belirleyen teorik bilgiler de yine söz konusu araştırmada sunulacaktır. Yasa ve yönetmelikler, konu üzerine yazılmış kitap, makale ve akademik tezlerden yararlanılacaktır. Çalışmada özellikle imamların beklentileriyle ilgili çıkarımlara ulaşmaya çalışılacaktır. Çünkü toplumsal hayatta, toplumun giderek muhafazakârlaşma sürecinde imamlık mesleğinin statüsü yükseliyor ise de imamların mesleki ve sosyal yaşamda pek çok sorun yaşadığı da bir realitedir. Alanında özgün olmayı hedefleyen böylesi mütevazı bir çalışmayla sosyolojide imamlık mesleğine dair araştırmalardaki bilgi eksikliğinin giderilmesi beklenmektedir. Ayrıca kanaat önderi olarak değerlendirilen imamlar üzerine çalışma yapmak sosyolojideki toplumsal yapı ve değişmeye bir katkı sağlaması umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is an area survey conducted on imams working in Mersin district muftis, affiliated to the Directorate of Religious Affairs (DRA). In this study, the social status of imams performing religious services will be described. The social status of the profession of the imam will be determined and analysed according to social, political, economic and cultural variables. In the survey, a total of 260 imam-hatip working in four central provinces of Mersin will form the universe of the researcher. 30 imam-hatip representing this universe will be interviewed through the standard question form prepared by the researcher. The sampling rate of the study was set at 0.11. The data obtained will be analysed through the SPSS statistical program. Analysis results will be presented in frequency tables, combined distribution charts (Ki-square analysis) and graphs. The theoretical information that determines the social status of the profession of the imam will also be presented in this research. Laws and regulations, books written on the subject, articles and academic theses will be used. The study will try to reach inferences about the expectations of imams in particular. Because, in social life, although the status of the imam profession increases in the course of increasing conservatism of the society, it is also a reality that the imams have many problems in professional and social life. With such a modest work aiming to be original in the field, it is expected that the lack of information in the research on the imam profession in sociology is expected to be eliminated. It is also hoped that studying the imams considered as the opinion leaders will make a contribution to the social structure and change in sociology.