Hazar Gölü'nde yaşayan martıların (familya laridae) sistematiği, ekolojisi, davranışları, göçleri ve üreme biyolojilerinin incelenmesi
  1. Tez No: 50976
  2. Yazar: ARİF AY
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İ. AKIN TEMİZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Hazar gölünde yaşayan martalar, Martıların ekolojisi, martıların davranışları, martıların göçleri, martıların üreme biyolojileri, The deretminate in lake Hazar of the gulls, Systematic of the gulls, ecology of the gulls, behaviours of the gulls, migration of the gulls, biological reproductivity of the gulls
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
II ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ HAZAR GÖLÜNDE YAŞAYAN MARTILARIN (FAMILYA:LARIDAE) SİSTEMATİ?İ, EKOLOJİSİ, DAVRANIŞLARI,GÖÇLERİ VE ÜREME BİYOLOJİLERİNİN İNCELENMESİ Arif AY Fırat Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 1996, Sayfa: 36 Bu çalışma Hazar Gölünde yapılarak, Laridae familyasına ait 4 tür tespit edilmiştir. Martıların ekolojisi ve davranışları ile üreme biyolojileri I ve II. istasyonlarda çalışılmıştır. Bu araştırma toplam 18 ay devam etmiştir. Hazar gölü kuş faunasında baskın familyayı martılar oluşturmaktadır. Martıların göl eko sistemindeki yeri, görevleri ve hayvan türleri arasındaki rolü tesbit edilerek istasyonlardaki birey sayılarının aylara göre dağılımları histagramlar halinde sunulmuştur. Tesbit edilen istasyonlardaki çalışmalar sonucunda kış aylarında azalmalar tesbit edilmiştir ve bu azalmanın sebepleri araştırılmaya çalışılmıştır. Davranışları el dürbünü kullanılarak izlenmiştir. Uygun görülen durumları teleobjektifli fotoğraf makinası ile çekilmiştir. Tür teşhislerini yapmak için av tüfeği ile vurulan örneklerin ölçümleri alınarak bulgular kısmında sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
III SUMMARY Master Thesis The determination of systematic, ecology, behaviours, migration and biological reproduvtivity of the gulls (Familya: Laridae) in Lake Hazar ARİF AY UNIVERSITY OF FIRAT THE INSTİTUDE OF SCIENCE BIOLOGY DEPARTMENT 1996, PAGE 36 This study has been done in the Hazar Lake and four kinds of gulls belonging to the Laridae family have been determinated. The ecology, behaviors and reproductivity of gulls have been studied in stations I. and II. This study lasted eighteen months. Guulls consist the main existence of the bird fauna in tha lake of Hazar. The role of the gulls their duties and role among other animals has been taken in hand and their individual numbers in stations have been extended in diagram according to the months. It has been observed that the number of gulls has been decreased in winter months the and of the study which has been determinated in stations, and the reason of this decrease has been tried to research. The gulls have been observed by using binoculars. The suitable positions of them have been filmed by a camera. The measurement of the samples which have been shot by a rifle in order to recognise their kinds and this kinds have been presented in condusion section.