İkinci yabancı dil olarak Almanca eğitiminde öğrenme stillerinin belirlenmesi
Determination of learning styles in German education as second foreign language
- Tez No: 509795
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HANDAN KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ana Dilde Öğrenme Stili, Birinci Yabancı Dilde Öğrenme Stili, İkinci Yabancı Dilde Öğrenme Stili, Yaşam Boyu Öğrenme, Education Style in Mother Tongue, Education Style in First Foreign Language, Education Style in Second Foreign Language, Lifelong Learning
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Çalışmada, dünyada ve ülkemizde çağdaş eğitim ilkeleri olarak benimsenen öğrenme yaklaşımlarından öğrenme stilleri konu edilmektedir. Araştırmanın amacı, ikinci yabancı dil olarak Almanca eğitimi konumundaki öğrenme stillerini betimlemektir. Bunun için 4., 5. ve 6. sınıf öğrencilerinin anadil (L1), birinci yabancı dil (L2) ve ikinci yabancı dil (L3) eğitiminde kullandıkları öğrenme stilleri belirlenmiştir. Bu amaç doğrultusunda çağdaş öğrenme kuramları bağlamında öğrenme stratejileri, ikinci yabancı dil öğrenme kuramları ve öğrenme stili modellerine ilişkin alan yazın taranmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseninden yararlanılmıştır. Araştırmada öğrenme stili kavramı L3 eğitiminde nasıl ele alınmaktadır? sorusunun yanıtı aranmıştır. 2016-2017 eğitim öğretim yılında Edirne il merkezinde bulunan özel bir okulda öğrenim gören 4., 5 ve 6. sınıf öğrencilerinden (n=111) ve aynı okulda görev yapan 3 okul öğretmeninden çeşitli veriler toplanmıştır. Öğrencilere yönelik çalışmada Aşkar ve Akkoyunlu tarafından (1993) Türkçeye uyarlanan“Kolb Öğrenme Stilleri Ölçeği”kullanılmıştır. Bu ölçek hem L1, hem L2 ve de L3 için eşit düzeyde kullanılmıştır. Ölçekten elde edilen veriler SPSS 2,0 programı ile analiz edilmiş ve yüzdelik oranlar ile ölçülmüştür. Veriler L1, L2 ve L3'ün birbirlerine olan etki alanları açısından nitel ve nicel olarak değerlendirilmiştir. Öğretmenlere ise açık uçlu sorular sorulmuş ve görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırmada öğrencilerin L1, L2 ve L3 derslerinde benzer öğrenme stili özellikleri gösterdikleri sonucuna ulaşılmıştır. Bunun dışında L1, L2 ve L3 dersinden sorumlu üç ayrı öğretmeninin dersinde öğrenme stiline yönelik etkinliklere yer verdikleri saptanmıştır. Elde edilen diğer bir gözlem sonucu ise L1, L2 ve L3 dilleri arasında öğrenme stiline yönelik olumlu transferler gerçekleştiğidir.
Özet (Çeviri)
In this study, one of the learning approaches adopted in the world and in Turkey as modern education principles, the learning styles are reviewed. The goal of this study is to describe the learning styles in German education as second language. For this, the learning styles used in native language (L1), first foreign language (L2) and second foreign language (L3) education for 4th, 5th and 6th graders are determined. For this purpose, in context of modern learning theories, the literature regarding learning strategies, second foreign language learning theories and learning style models is reviewed. From qualitative research methods, case study pattern is utilized for this study. The answer to the question: How is learning style context is adopted in L3 education? is sought with this study. In 2016 - 2017 education year, certain data are obtained from 4th, 5th and 6th graders (n=111) at a private school in Edirne city centre and 3 school teachers working at the same private school. For the study regarding the students,“Kolb Learning Styles Scale”, adopted to Turkish by Aşkar and Akkoyunlu (1993) is utilized. This scale is used in equal measure for L1, L2 and L3. The data obtained from this scale is analysed by SPSS 2.0 software and percentages are measured. The data are evaluated qualitatively and quantitatively in terms of L1, L2 and L3's interaction with one another. The teachers are interviewed via open ended questions. At the end of the research it is concluded that the students show similar learning styles are presented for L1, L2 and L3 lessons. Furthermore it is specified that three teachers lecturing the L1, L2 and L3 include activities regarding the learning style. Another observation conclusion is that positive transfer is available regarding learning style between L1, L2 and L3 languages.