Kimyon uçucu yağının fiğ-yulaf silajının fermantasyon kalitesi, aerobik stabilitesi ve in vitro sindirilebilirlik üzerine etkisi
Effect of cumin essential oil usage on fermentation quality and aerobic stability of vetch-oat silage
- Tez No: 509794
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL SOYCAN ÖNENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Fiğ-yulaf silajı, silaj fermantasyonu, kimyon uçucu yağı, aerobik stabilite, Vet-oat silage, silage fermantation, cumin volatile oil, aerobic stability
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu araştırma kimyon uçucu yağının, fiğ-yulaf silajının fermantasyon kalitesi, aerobik stabilitesi, in vitro metabolik enerji içerikleri ve nispi yem değeri üzerine etkilerini belirlemek amacı ile düzenlenmiştir. Fiğ- yulaf, mayıs ayında çiçeklenme başlangıcında hasad edilmiş ve yaklaşık 3 saat süreyle soldurulmuştur. Kimyon uçucu yağı silajlara 200 mg/kg, 300 mg/kg ve 500 mg/kg düzeyinde katılmıştır. Fiğ-yulaf, plastik torbalarda silolanmıştır. Paketler laboratuvar koşullarında 8±2 °C'de depolanmışlardır. Silolamadan sonraki 70. günde her bir gruptan 3 paket açılarak silajlarda fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Silolama döneminin sonunda açılan silajlara 5 gün süre ile aerobik stabilite testi uygulanmıştır. Ayrıca, enzimde çözünen organik madde miktarı (EÇOM), metabolik enerji içerikleri (ME) ve nispi yem değeri (NYD) belirlenmiştir. Sonuç olarak, kimyon uçucu yağı fiğ-yulaf silajlarının fermantasyon özelliklerini artırmıştır. Ayrıca NYD olumlu yönde etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
This research is aimed to determine the effects of cumin volatile oil on fermentation quality, aerobic stability, in vitro metabolic energy content and relative feed value of vet-oat silage. The vetch-oats were harvested at the beginning of flowering in may and faded for about 3 hours. 200 mg / kg, 300 mg / kg and 500 mg / kg were added to the cumin volatile oil silages. Vetch-oats are silted in plastic bags. Packages were stored at 8±2 °C under laboratory conditions. On the 70th day after silking, 3 packages were opened from each group and physical, chemical and microbiological analyzes were carried out in silage. The silages opened at the end of the silage period were subjected to aerobic stability test for 5 days. Furthermore, the amount of organic matter dissolved in the enzyme, the metabolic energy content and the relative feed value were determined. As a result, the fermentation properties of cumin vaginal oil vetch-oat silage have increased. Also affected the relative feed value positively.