Bir eğrinin involütleri ve çeşitli uzaylardaki karşılıkları
Involutes of a curve and consideration in various spaces
  1. Tez No: 509806
  2. Yazar: ESRA ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜNEVVER YILDIRIM YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Frenet eğrisi, Frenet çatısı, involüt eğri, Kuaterniyon eğrisi, Kuaterniyon çatısı, Frenet curve, Frenet frame, involute curve, Quaternionic curve, Quaternionic frame
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada verilen bir eğrinin involüt kavramı ele alınarak çeşitli uzaylardaki karakterizasyonları incelenmiştir. Özellikle Q₃ ve Q₄ de kuaterniyonik eğriler tanımlanarak Kuaterniyon uzayında kuaterniyonik eğriler için Serret-Frenet formülleri verilmiştir. Bu formüller yardımıyla Q₃ ve Q₄ uzaylarında kuaterniyonik involüt eğriler için karakterizasyonlar ifade ve ispat edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the characterizations of a given curve is investigated in various spaces by dealing with concept of involute. In particularly, Serret-Frenet formulas are given for quaternionic curve in Quaternionic space by defining quaternionic curve in Q₃ and Q₄.The characterizations for quaternionic involute curves are given and proved in Q₃ and Q₄ spaces with these formulas.