Evlilik uyum durumuna göre çiftlerin depresif durumları ve olumsuz otomatik düşünceleri açısından karşılaştırılması
Comparision of couples according to marital adjustment in terms of depressive situations negative automatic thougts
- Tez No: 509836
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ALTUNSU SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik, Evlilik Uyumu, Depresyon, Otomatik Düşünce, Marriage, Marital Adjustment, Depression, Automatic Thinking
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmanın amacı, evlilik uyum durumuna göre olan çiftlerin depresif durumları ve olumsuz otomatik düşünceleri açısından fark olup olmadığına bakmak amacıyla gerçekleştirilecektir. Ayrıca, cinsiyet, ekonomik durum, eşin destek düzeyi, kişinin eşine güvenme düzeyi, eşin saygı düzeyi, evlilikte eşten beklenilen sevgi dili gibi faktörlerin evlilik uyumuyla ilişkilerinin belirlenmesidir. 201 gönüllü evli katılımcı ile yapılan bu araştırma da 108 evli kadın ve 93 evli erkek yer almıştır. Katılımcıların tümü Samsun ilinde yaşamaktadır. Araştırmada yer alan kişilerin tamamı ilk evlilikleri içindedirler ve birbirleriyle evli olan katılımcılar bulunmaktadır. Katılımcıların yaşları 19-71 arasındadır. Araştırmanın verileri, Evlilik Uyum Ölçeği (EUÖ), Beck Depresyon Envanteri (BDE), Otomatik Düşünceler Ölçeği (ODÖ) kullanılarak toplanmıştır. Yapılan araştırma, demografik faktörler (ekonomik durum, kişinin eşine güvenme düzeyi, eşin saygı düzeyi, evlilikte eşten beklenilen sevgi dili, cinsiyet, eşlerin destek düzeyi ) ve otomatik düşünce, depresyon, evlilik uyumu arasındaki ilişkilere bakmak için ki-kare yöntemi kullanılmıştır. Ayrıca otomatik düşünce, depresyon , evlilik uyumu ile eşe saygı, güven ve destek konusunda ilişki bulunmuştur. Araştırmada, evlilik uyumu ile depresyon, otomatik düşünce arasındaki ilişkilere T- test istatistiği ile bakılmıştır. Ayrıca korelasyon yöntemi olan Pearson tekniği ile çalışma desteklenmiştir. Analiz sonucunda otomatik düşünce ve depresyon ile evlilik uyumu arasındaki ilişki anlamlı çıkmıştır. Ayrıca uyumlu ve uyumsuz evlilik durumunda olan kişilerin, depresyon ve otomatik düşünceden aldıkları puanlar açısından anlamlılık olup olmadığı tanımlayıcı istatistiklerle de bakılmıştır. Araştırma neticesinde uyumlu ve uyumsuz evlilik durumuna sahip olan katılımcıların depresyon ve otomatik düşünce puanları açısından farklılaşmaktadır. Uyumlu evlilik durumuna sahip evli bireylerin depresyon ve otomatik düşünce oranı, uyumsuz evlilik durumuna sahip evli bireylere kıyasla daha düşüktür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study will be to look at whether couples according to marital adjustment status are different in terms of depressive situations and negative automatic thinking. It is also necessary to determine the relationships of factors such as gender, economic status, level of spouse support, level of peer trust, level of spouse respect, and love signs expected from spouse to marriage. This research was conducted with a total of 201 volunteer participants, consisting of 108 married women and 93 married men. All of the people in the research reside in Samsun. Participants are all in their first marriage and there are participants who are married to each other. Participants have ages between 19 and 71 years. The data of the study were collected using the Marriage Compliance Inventory, Beck Depression Inventory, Automatic Thinking Scale. In the study, the relationship between automatic thinking, depression, marital adjustment and demographic factors (economic status , level of peer trust , level of spousal respect , expectation of spouses in marriage , gender, level of spousal support, ) was examined using chi-square method. According to the analysis result, there was a relationship between marital adjustment and age and love language. In addition, there was a moderate relationship between marital adjustment and respect for husbands, trust and support. In the study, the relationship between marital adjustment, depression and automatic thought was examined by T -test statistic. In addition, Pearson technique, which is a correlation method test supported. According to the analysis result, there is a significant relationship between marital adjustment and depression, automatic thinking. Furthermore, descriptive statistics were also examined to determine whether there is a significant difference between depressed and automatic thought scores of those who are in a harmonious and incompatible marriage situation. According to the results obtained from the study, participants with compatible and incompatible marital status differ in terms of depression and automatic thought scores. Married individuals with cohesive marital status are less likely to have depression and automatic thinking than married individuals with incompatible marital status.