John Steinbeck'in 'Gazap üzümleri' ile Orhan Kemal'in 'Bereketli topraklar üzerinde' eserlerinde göç ve insan olgusu
Migration and human in 'grapes of wrath' by John Steinbeck and 'Bereketli topraklar üzerinde' by Orhan Kemal
- Tez No: 509847
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN BÖLÜKMEŞE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Comparative Literature
- Anahtar Kelimeler: Göç, Toplumcu Gerçekçilik, Çoğulcu İnceleme, John Steinbeck, Orhan Kemal, Migration, Social Realism, Eclectic Method, John Steinbeck, Orhan Kemal
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu karşılaştırmalı edebiyat çalışmasının amacı, John Steinbeck'in“Gazap Üzümleri”ile Orhan Kemal'in“Bereketli Topraklar Üzerinde”eserlerinde göç ve insan olgusunu karşılaştırmalı edebiyat bilimi yöntemlerini kullanarak karşılaştırmaktır. Çalışmada, farklı kültürlere ait eserlerde, benzer ekonomik ve sosyal koşulların ve yazarların hayat tecrübelerinin göç ve insan olgularında işlenişi karşılaştırılarak incelenecektir. Toplumcu gerçekçi her iki eserin benzerlikleri ve farklılıkları ortaya konulurken sosyolojik eleştiri yöntemi ile pozitivist eleştiri yöntemi bir araya getirilerek çoğulcu eleştiri yöntemi kullanılacaktır. Çalışmanın sonucunda, farklı kültürlere ait toplumcu gerçekçi her iki eserde, farklı toplumlarda benzer ekonomik ve sosyal koşulların neden olduğu göçün nasıl benzer şekilde yansıtıldığı, yazarların içinde bulundukları toplumu yansıtırken kendi hayat tecrübelerini eserlerde nasıl aktardıkları karşılaştırılacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this comparative literature study is to compare the phenomenon of migration and human in“Grapes of Wrath”by John Steinbeck and“Bereketli Topraklar Üzerinde”by Orhan Kemal using the methods of comparative literature. In this study, how similar economic and social situations and author's life experiences are discussed in novels of different cultures will be examined. While revealing the similarities and differences in both novels, which are known to be social realist novels, eclectic approach, with a combination of sociological criticism and biographical criticism, will be applied. The result of this study indicates how similarly migration, which was caused by similar economic and social situations in different societies, is told in both of the social realist novels, and how authors explicate their life experiences in their novels while reflecting their social environment will be compared in terms of comparative literature study.