Anonim şirketlerde sınırlı yetkili temsilci tayini
Appointment of limited commercial agent in joint stock companies
- Tez No: 509932
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL OKUTAN NİLSSON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Anonim şirket, yönetim kurulu, sınırlı yetkili ticari vekil ve diğer tacir yardımcıları, iç yönerge, tescil ve ilan, imza yetkisi, müteselsil sorumluluk, Joint-stock company, board of directors, the commercial agents and other merchant assistants who are vested with limited authority, internal directive, registration and announcement, authority to sign, successive liability
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Kanun koyucu 10.09.2014 tarihinde 6552 sayılı“İş Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması İle Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun'un”(“Torba Kanun”) 131. ve 132. maddeleri ile anonim ve limited şirketlerde temsile ilişkin olarak 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun (“TTK”) 371. maddesine 7. fıkrayı, 629. maddesine de 3. fıkrayı eklemiştir. Pek çok eleştiriyi beraberinde getiren bu düzenleme ile mehaz kanunda bulunmayan konu ve miktar bakımından yapılan sınırlandırmaların tescil ve ilanı caiz görülmüş dolayısıyla şirketlere imza yetkililerini ve bu kişilerin görev ve yetkilerinin kapsamını ticaret siciline tescil ve ilan imkânı getirilmiştir. Böylelikle şirketler konu ve miktar bakımından getirdiği sınırlandırmaları, uygulamada kullandıkları imza sirkülerine de işleyebiliyor hale gelmiştir. Hemen belirtmek gerekir ki, şirketler bu sınırlandırmaları ancak sınırlı yetkili ticari vekil ve diğer tacir yardımcılarını atayarak gerçekleştirebilecektir. Son olarak, pek çok tartışmaya yol açan yönetim kurulu üyelerinin sorumluluğuna ilişkin düzenlemeden söz etmek gerekir. Çünkü hükümde TTK'nın sorumluluğa ilişkin genel sistematiğinden farklı olarak, şirketler tarafından atanan sınırlı yetkili ticari vekil ve diğer tacir yardımcılarının şirkete ve üçüncü kişilere verecekleri her türlü zarardan yönetim kurulu üyelerinin müteselsil sorumlu olduğu ifade edilmiştir. Yapılan değişiklik her ne kadar ayrıca limited şirketlere getirilen bir düzenleme olsa da, bu çalışmada yalnızca TTK m. 371/7 çerçevesinde anonim şirketler tarafından atanan sınırlı yetkili temsilcilerden ve atamayı gerçekleştiren yönetim kurulu üyelerinin sorumluluğundan bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
On 10.09.2014, the legislator declared that a new paragraph 7, added to article 371 and paragraph 3, added to 629 of Turkish Commercial Code (“TCC”) numbered 6102 with Article 131 and 132 of Law on Making Amendments in Certain Laws and Decrees and on Restructuring Certain Receivables (“the Bag Bill”) numbered 6552 regarding representation of joint-stock and limited companies. With this regulation which brings a lot of criticism, registration and announcement of limitations regarding the subject and amount that are not included in the law were accepted and therefore the registration authority of the signing authorities and scope of the duties and authorities of these persons have been provided an opportunity to registration and announcement. In this way, companies have been able to process such limitations regarding subject and amount to the signature circulars used in practice. It should be noted that companies make these limitations only by appointing commercial agents and other merchant assistants. Finally, it must be emphasized that the regulation of the responsibility of the board of directors has caused many discussions. Because, in contrast to the general system of liability of the TCC in the ruling, it is stated that the limited authorized commercial agents and other merchant assistants appointed by the companies are jointly responsible for all damages to the company and third parties. Although the amendment is also a regulation brought to the limited companies, the authorized limited representatives appointed by the companies and board of directors who make the appointment are mentioned only.