Analyzing energy efficiency in tall buildings: The use of solar strategies
Yüksek binalarda enerji veriminin analizi: Solar stratejilerin kullanımı
  1. Tez No: 509978
  2. Yazar: ARMAN AMINZADEH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM VATAN KAPTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir Enerji, Enerji Verimli Bina, Pasif Sistemler, Aktif Sistemler, Yüksek Binalar, Renewable Energy, Energy Efficient Building, Passive Systems, Active Systems, Tall Buildings
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Enerji tüketimi; Sanayi Devrimi'nden sonra, teknolojik gelişmeler, nüfus artışı ve insanların konforlu bir yaşam sürme arzusu ile paralel olarak her geçen gün artmaktadır. Çalışmalara göre, enerjinin büyük bir bölümü inşaat alanında ve de özellikle yüksek binalarda kullanılmaktadır. Bu nedenle, mimarlar ve işletmeciler, yüksek binalarda enerji tasarrufu ve enerji tüketimini azaltmak için yaklaşım yöntemleri geliştirmeyi hedeflemektedir. Sınırsız kaynak ve çevre dostu özellikleri ile yenilenebilir enerji, enerji üretimi için uygun bir alternatif olarak düşünülebilir. Bu nedenle yenilenebilir enerji kaynakları arasında güneş enerjisi, binalar ve yüksek yapılarda enerji üretimi için en yaygın kaynaklardandır. Bu tezde, yenilenebilir enerji kaynağı olarak güneş enerjisi ve avantajları tartışılmıştır. Yenilenebilir enerji kaynağı olarak güneş enerjisinde aktif ve pasif sistemler ve yüksek binalarda enerji etkin stratejiler ele alınmıştır. Güneş enerjisi, yüksek binalarda enerji tasarrufu için çok önemli olduğu için yüksek binaların tasarım sürecinde güneş enerjisi prensipleri düşünülebilir. Bu tez çalışması kapsamında, tasarım süreçlerinde güneş enerjisi prensiplerinin uygulandığı 10 yüksek bina örnek olarak incelenmiştir. Literatür ve referanslara dayalı olarak, her bina için güneş enerjisi prensipleri ile sağlanan yıllık enerji tasarrufu gösterilmiştir. Sonuç olarak, yüksek binalarda güneş enerjisinin aktif ve pasif yöntemleri değerlendirilmiş ve bu yöntemlerin önemine işaret edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The consumption of energy is increasing day by day in parallel with the technological developments, population growth and people's desire of a comfortable life after Industrial Revolution. Regarding to studies, most of the energy has been using in the construction field. Especially, the highest amount of energy is used in tall buildings. Therefore, architects and developers have tried to consider energy principles for saving energy and decreasing energy consumption in tall buildings. Renewable energy with limitless source and environmentally friendly features could be considered as an appropriate alternative for providing energy. So that, among renewable energy sources, solar energy is the most common source for providing energy in buildings and tall ones as well. In this thesis, solar energy as a renewable energy source and its advantages are discussed. A research of active and passive systems of solar energy and efficient strategies of solar energy in tall buildings are dealt with. Since solar energy is very important phenomenon for saving energy in tall buildings, solar energy principles could be considered during their design processes. Within the scope of the research of this thesis 10 tall buildings where solar energy principles have applied during their design processes, are analyzed as the case studies. Annually saved energy by using solar principles is shown for each building based on the literature and references. In conclusion, the active and passive methods of solar energy in tall buildings are evaluated and the importance of these methods is pointed out.