Ergenlerin öz yeterlilik düzeyleri ile öz bakım gücü arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of relationship between levels of self-efficacy and self-care in adolescents
- Tez No: 510020
- Danışmanlar: PROF. DR. RANA YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ergenlik, Öz yeterlilik, Öz bakım gücü, Adolescence, Self-efficacy, Self care power
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Öz yeterlilik, bireylerin kendi yaşantılarını etkileyen olaylarda duygusal ve fiziksel performansını kontrol edebilme ve geliştirme kabiliyetidir. Ergenlik döneminde çocuğun belirli konularda davranışlarını oluşturması, geliştirmesi ve devam ettirmesi öz-yeterlilik inancının düzeyine bağlıdır. Ergenliğin başlangıcından itibaren ergenin beden gelişiminde sağlığını koruması, sürdürmesi ve geliştirmesi ise öz-bakım gücü ile ilişkilidir. Bu çalışmada da 11-15 yaş arası ergenlerin öz-yeterlilik ve öz-bakım gücü arasındaki ilişki sosyo-demografik özelliklerine göre araştırılmıştır. Bu amaç doğrultusunda 945 öğrenciye sosyo-demografik bilgi formu,“Genel Öz Yeterlilik Ölçeği”ve“Öz Bakım Gücü Ölçeği”uygulanmış ve elde edilen veriler arasındaki ilişki istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda öğrencilerin derslerindeki başarı durumu, aile tipi ve aile yapısı ile öz yeterlilik ölçek puanları arasında; yaş, sınıf, annelerinin eğitimi, ailelerinin gelir gider durumu, öğrencilerin derslerindeki başarı durumu ve aile tipi ile öz bakım ölçek puan ortalamaları arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak özellikle tek ebeveynli aile yapısı, demokratik aile tutumu ve öğrencinin derslerinde çok başarılı olmasının öz yeterlilik inancını; anne eğitim düzeyi, ailenin gelir durumu, ders başarı oranının yüksekliği ve demokratik/eşitlikçi aile tutumunun ergenlerin öz bakım gücünü artırdığı belirlenmiştir. Ergenlerde öz yeterlilik düzeyinin artırılmasının öz bakım gücünü de artabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Self-sufficiency is the ability to control and improve the emotional and physical performance of individuals in situations that affect their lives. Self-efficacy depends on the level of belief in the child's ability to form, develop and maintain behaviors related to specific issues during adolescence. Since the beginning of adolescence, the protection, maintenance and improvement of the ergenin health in the development of the body is associated with self-care power. In this study, the relationship between self-sufficiency and self-care power of adolescents aged 11-15 was investigated according to their socio-demographic characteristics. For this purpose, 945 students were applied to socio-demographic information form,“General self-sufficiency scale”and“self-care power scale”and the relationship between the data were evaluated statistically. As a result of the evaluations carried out, students' success status in their courses, family type and family structure and self-sufficiency scale scores; age, class, education of their mothers, income expenditure of their families, success of the students in their classes and family type and self-care scale scores were found to be a significant relationship between the average. As a result, it was determined that the structure of the single parent family, democratic family attitude and the student's self-efficacy beliefs, mother education level, the income of the family, the high success rate of the course, and the democratic/egalitarian family attitude increase the self-care power of adolescents. It has been observed that increasing level of the self-sufficiency in adolescents may increase self-care power.