İç-dış başarı ve maneviyat ilişkisi
Inner-outer success and spirituality relationship
- Tez No: 704517
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZNUR ÖZDOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din Psikolojisi, Maneviyat, manevi güçlenme/bakım, manevi gereksinimler, ergenlik, Tanrı algısı, insani değerler, öz-yeterlik, Religion Psychology, Spirituality, spiritual refreshment/care, spiritual needs, God perception, adolescents, human values, self-efficacy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 418
Özet
Çalışmanın amacı ergenlerin değerler konusunda farkındalık düzeylerini belirlemek, belirlenen gereksinimlere yönelik manevi güçlenme/bakım içerikleri oluşturmak ve ergenlere yönelik gerçekleştirilen bu içeriklerin Tanrı algısı, insani Değerler ve öz-Yeterlik düzeyi üzerindeki etkililiğinin değerlendirilmesidir. Araştırmanın çalışma grubu Ankara ili Keçiören ilçesinde bulunan Atatürk Anadolu İmam Hatip Lisesi gönüllü 10. sınıf öğrencilerinden 30 deney grubu ve 30 kontrol grubu olmak üzere toplamda 60 öğrenci oluşturmuştur. Değerler konusunda farkındalık düzeylerini saptamak için keşifsel desenin kuralları uygulanmış ve fenomenolojik araştırma metodu izlenmiştir. Bu dönemde öğrencilerle ikili görüşmeler yapılmış, alan yazın incelenmiş ve alan uzmanlarının görüşlerine başvurulmuştur. Katılımcıların gereksinimlerine göre hazırlanan manevi güçlenme/bakım programı tema odaklı grup toplantıları ile gerçekleştirilmiştir. 15 hafta uygulanan tema odaklı grup toplantılarından sonra öğrencilerle tekrardan ikili görüşmeler yapılmıştır. Sonuçta manevi güçlenme/bakım programının öğrencilerin değerler konusunda farkındalık düzeylerini artırdığına ulaşılmıştır. Değer Odaklı Manevi Güçlenme/Bakım programının Tanrı algısı, insani değerler ve öz-yeterlik düzeylerine olan etkisini tespit etmek için hem deney hem de kontrol gruplarına ön test, son test ve izleme testi uygulanmıştır. Manevi güçlenme/bakım programına katılan deney grubu katılımcılarının Tanrı algısı, insani değerler ve özyeterlik puanlarının pozitif yönde arttığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak ergenlerin değerler konusunda farkındalık düzeyleri belirlenmiş, oluşturulan manevi güçlenme/bakım programının içerikleri ergenlerin hem değerler farkındalıklarını yükselttiğine hem de onların Tanrı algısı, insani değerler ve öz-yeterlik düzeylerini artırdığına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to determine the values awareness level of adolescents, constitute spiritual refresment contents towards determined needs and evaluate the effectiveness of these contents that were applied on adolescents on God perception, human values and self-efficacy. Volunteer sixty students in total who are students in Atatürk Anatolian imam hatip high school which is in Keçiören district in Ankara took place in research. Thirty students were in experimental group and thirty students were in control group. Rules of heuristic design were applied to determine level of awareness in the topic of values and phenomenological research method was followed. In this process bilateral negotiations were carried out with students, literature was examined and views of field experts were consulted. Spiritual refreshment program which was prepared according to participants' needs were carried out with theme focused group meetings. After theme focused group meetings which were carried out for fifteen weeks, bilateral negotiations were carried with students again. In conclusion it was reached that spiritual refreshment program enhanced students' level of awareness in the subject of values. Pretest, posttest and trail test were applied in experimental and control groups in order to determine effects of values focused spiritual refreshment program on God perception, human values and self-efficacy. It was found that points of participants's of experimental group related to God perception, human values and self-efficacy enhanced pozitively.In conclusion it was reached that awareness levels of adolescents in the subject of values were determined, contents of spiritual refreshment program enhanced awareness of adolescents' values and level of their God perception, human values and self-efficacy points.