The perception of innovation effect on intrapreneurship: A study on private companies
Yenilik algısının iç girişimcilik üzerine etkisi: Özel şirketler üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 510098
  2. Yazar: GÖZDE ÇORUM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAİK TUNÇ BOZBURA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Intrapreneurship, Entrepreneurship, Organizational Innovation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Örgütlerin yoğun rekabet ortamında ayakta kalabilmeleri için temel amaçlarından biri yenilikçi olmaktır. Örgütsel yenilik ve iç girişimcilik ile ilgili literatür incelendiğinde, iç girişimciliğin örgütsel yenilik üzerinde önemli bir etkisi olduğu görülmüştür. Ancak literatürde örgütsel yeniliğin iç girişimcilik üzerindeki etkisini ortaya koyan herhangi bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmada amaç örgütsel yeniliğin iç girişimcilik ve iç girişimciliğin alt faktörleri üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Çalışma sonuçları göstermiştir ki örgütsel yenilik ile iç girişimcilik arasında önemli bir ilişki vardır ve örgütsel yenilik iç girişimcilik ile iç girişimciliğin beş tane alt faktörü (bireysel motivasyon, bireysel yetkinlik, şeffaflik ve açıklık, yönetim ve organizasyon teşviki, gelişme) üzerinde etkilidir. Anahtar Kelimeler : İç Girişimcilik, Girişimcilik, Örgütsel Yenilik
Özet (Çeviri)
One of the main goals of the organization is to be innovative in order to survive in intense competitive environment. When the literature was examined about organizational innovation and intrapreneurship, it is seen that the intrapreneurship has significant effect on organizational innovation, however, there is not any study about how organizational innovation effect on intrapreneurship. The objective of this study is to determine the effect of the organizational innovation on intrapreneurship and sub-factors of intrapreneurship. The results of the research show that there is significant relationship between organizational innovation and intrapreneurship and the organizational innovation has effect on intrapreneurship. Therefore, the organizational innovation has effect on five sub-factors of intrapreneurship (individual motivation, individual competence, transparence, opennes and communality, encouragement by management and organization, development).