Çalışan işveren markası algısının iç girişimcilik üzerindeki etkisine yönelik bir araştırma
A research on the impact of employer brand perception to intrapreneurship
  1. Tez No: 629522
  2. Yazar: İSMAİL HAKKI GÜRLER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET REŞAT SARAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşveren Marka Algısı, İç Girişimcilik, Girişimcilik, Employer Brand Perception, Intrapreneurship, Entrepreneurship
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnovasyon, Girişimcilik ve Yönetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
İçinde bulunulan bilgi ve teknoloji çağı, bilginin hızlı yayılması, çevresel belirsizliğin artması, sürekli bir değişimin varlığı gibi çeşitli faktörler işletmeleri varlıklarını sürdürebilmeleri bağlamında zorlamaktadır. Bunun bilincinde olan işletmeler proaktif bir çizgide stratejik hamleler geliştirmekte ve bunların üstesinden gelinmesi için kilit unsurun“insan”olduğu, insana değer verilmesi gerektiği görüşünde birleşmiştir. Bu sebeple en önemli sermayesinin insan olduğunu düşünen işletmeler, nitelikli ve yetenekli işgören adaylarını cezbetmek ve onlardan maksimum faydayı almak için stratejik faaliyetler yürütmektedir. İşveren markası kavramı, nitelikli ve yetenekli işgören adaylarını cezbetmek ve mevcut çalışanları muhafaza etme noktasında işletmenin gücünü gösteren bir kavramdır. İşletmeler bünyesinde barındırmayı arzuladığı mevcut nitelikli ve yetenekli çalışanlar ile rekabet avantajı elde etmek için, krizleri fırsata çeviren, proaktif olan, kendi içerisinde yenilikçi olan bir yapı kurmayı hedefler. Bunların neticesinde risk alarak iç girişimci davranışlar sergiler. İç girişimcilik, işletme içi girişimciliği ifade ettiği gibi, temel amacın değişen çevreye uyum sağlama ve işletmeyi rakiplerinden ileriye taşıma, farklılaştırma olduğu söylenebilir. Çalışmada çalışanın işveren marka algısının iç girişimcilik ile olan ilişkisi incelenmiş olup işveren marka algısının iç girişimcilik düzeyi üzerindeki etkisi sorgulanmıştır. Çalışanların iç girişimcilik eğilimi göstermelerinin işveren marka algısına bağlı olup olmadığı belirlenmek istenmiştir. Yetenekli işgören adaylarından beklenilen performanslardan birisi rekabet avantajı elde edilmesi, farklılık yaratılması, değer oluşturulması bağlamında son derece önemli olan iç girişimci performanstır. İşletmeler organizasyonlarını iç girişimciliği artıracak şekilde düzenlemeye çalışırken, iletişimden yapıya çeşitli kademelerde değişikliklere giderken algılanan işveren markasının çalışanlarının iç girişimciliği üzerindeki etkileri de bu bağlamda önemlidir. Araştırma, nicel yöntem kullanılarak tasarlanmıştır. Araştırma verileri, 2019 yılında hem yüz yüze hem de online anket yöntemi kullanılarak elde edilmiş ve toplam 413 çalışana ulaşılmıştır. Çalışmada; frekans ve yüzde analizi, güvenilirlik analizi, temel bileşenler analizi, korelasyon analizi ve regresyon analizi yapılmıştır. Sonuç olarak; işveren marka algısının çalışanların iç girişimcilik düzeyleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğu bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Various factors such as the current age of information and technology, rapid dissemination of information, increased environmental uncertainty, and the existence of a constant change force the businesses in the context of their survival. Businesses that are aware of this are developing strategic moves in a proactive line and agree that the key element to overcome them is human and that human beings should be valued. For this reason, enterprises that consider their most important capital as human beings carry out strategic activities in order to attract and utilize qualified and talented employee candidates. The concept of employer brand is a concept that demonstrates the power of the enterprise in attracting qualified and talented employees and retaining existing employees. In order to gain competitive advantage with the existing qualified and talented employees that they desire to accommodate, the company aims to establish a proactive, innovative structure that transforms crises into opportunities. As a result of this, it exhibits intrapreneurial behaviors by taking risks. As intrapreneurship refers to intrabusiness entrepreneurship, it can be said that the main objective is to adapt to the changing environment and to move and differentiate the business from its competitors. In this study, the relationship between employer brand perception and intrapreneurship was examined and the effect of employer brand perception on intrapreneurship tendency was questioned. It was aimed to determine whether employees' intrapreneurship tendency depends on employer brand perception. One of the expected performances of talented employees is intrapreneurial performance which is very important in terms of achieving competitive advantage, creating difference and creating value. The effects of perceived employer brand on the intrapreneurship of the employees are important in this context as enterprises try to organize their organizations in a way to increase intrapreneurship, and make changes at various levels from communication to structure. The research was designed using quantitative method. Research data were obtained by using both face-to-face survey method and the online survey method in 2019 and a total of 413 employees were included. Frequency and percentage analysis, reliability analysis, principal component analysis, correlation analysis and regression analysis were performed in the study. As a result, it was found that employer brand perception has a statistically significant effect on employees' intrapreneurship levels.