Hadis literatüründe meşhur hadis
Meshur hadith in hadith literature
  1. Tez No: 510202
  2. Yazar: ELNUR AZIMLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Meşhur hadis, Sünni, Şia, Meshur hadith, Sunni, Shia
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Hadis literatürünün önemli kavaramlarından biri olan“Meşhur”bu tezde işlenmiştir. Çalışma girişi takip eden üç bölümden oluşmaktadır. Giriş'te çalışmanın konusu, amacı, önemi, metodu ve kaynakları ele alınmaktadır. Tezin birinci bölümünde Ehli sünnet hadis literatüründe meşhur kavramı araştırılarak sünni âlimler tarafından meşhura verilmiş tarifler gösterilmiş ve meşhurun diğer kavramlarla ilişkisi konusuna değinilmiştir. Aynı zamanda meşhurun sıhhati konusu incelenerek mütevatir, sahih, hasen, zayıf ve mevzu meşhurlar hakkında bilgi verilerek her bir grup örneklerle gösterilmiştir. İkinci bölümde ise Ehli-şia hadis literatüründeki meşhur kavramı araştırılarak tarifi, özellikleri ve diğer kavramlarla ilişkisi ortaya konulmuştur. Şiî hadis usûlcülerinin meşhur kavramına verdikleri tariflerin Ehli-sünnet'den varsa farklılıkları gösterilmeye çalışılmıştır. Her iki mezhebin hadis literatüründe meşhur kavramı hakkında verilen tarifler gösterilerek benzerlik ve farklılıklarına dikkat çekilmiştir. Üçüncü bölümde ise meşhur hadisleri kitaplarda toplayan hadis âlimleri ve onların eserleri hakkında bilgi verilmiş ve meşhur hadis kitaplarında toplanmış rivayetlerden örnekler gösterilerek onların sıhhati hakkında âlimlerin görüşlerine yer verilmiştir. Ayrıca bu hadisler konusuna uygun başlıklar altında toplanılmıştır.
Özet (Çeviri)
“Meshur”one of the important concepts in hadith literature was handled in this thesis. The work consists of introduction and three sections. In the introduction, information has been provided about the subject matter of the study, its goal, importance, method and sources. In the first section of the thesis, Meshur was researched in Sunni hadith literature alongside the definitions that given by Sunni hadith scholars and Meshur's connection with other hadith concepts were also researched. At the same time, meshur's authenticity was analyzed and given information about mutevatir, hasan, zayıf, and mevzu meshurs and furthermore each of them was indicated with samples. In the second section, meshur concepts in Shia hadith literature was researched and its definitions, features and connection with other hadith terms were revealed. The diversity in the definitions of meshur between Shia and Sunni hadith scholars was shown. Information and definition about meshur hadith in both sect's hadith literature were indicated and pointed with regards similarities and differences. In the third section, information was given about hadith scholars who had collected meshur hadith in books and their works, meshur hadith samples were indicated from these books and different scholars' opinions were expressed about their authenticity. Additionally, meshur hadiths about different subjects were gathered under appropriate chapters.