W. Radloff'un 'Opit Slovarya Tyurkskih Nareçiy' adlı eserinde geçen Şor Türkçesine ait kelimeler ve bu kelimelerin çağdaş Şor Türkçesi ile mukayesesi
In Wilhemm Radloff's work named 'Opit Slovarya Tyurkskih Nareçiy' there is presence of yester or former Shorian Turkish words and the comprasion of these words with contemporary Shorian Turkish
- Tez No: 510262
- Danışmanlar: PROF. DR. UFUK DENİZ AŞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Wilhelm Radloff, Versuch Eines Wörterbuches der Türk-Dialecte”, Opıt Slovarya Tyurkskih Nareçiy”, Şor Türkçesi, Şor Sözlüğü, Wilhelm Radloff, Versuch Eines Wörterbuches der Türk-Dialecte”, Opıt Slovarya Tyurkskih Nareçiy”, Shor Turkish, Shor Dictionary
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 531
Özet
Wilhelm Radloff'un kaleme aldığı“Opıt Slovarya Tyurkskih Nareçiy”Türk Lehçelerinin bir sözlük denemesidir. Radloff'un geniş bir alanda çalışarak oluşturduğu dört ciltlik eseri Türklük Bilimine çok önemli katkılar yapmaktadır. Şor Türkçesinin bugün yok olma tehlikesi altında olmasından dolayı bu alanda yapılan ve yapılacak olan çalışmaların önemi büyüktür. Bu çalışmada“Opıt Slovarya Tyurkskih Nareçiy”isimli eserde geçen Şor Türkçesine ait kelimelerin incelenmesi ve bu kelimelerin modern Şor Türkçesindeki durumlarının tespiti ve karşılaştırılması üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
“Opıt Slovarya Tyurkskih Narechiy”written by Wilhelm Radloff is a glossary of Turkish dialects. Radloff's four-volume work, which was a result of an extensive field work, has made very important contributions to the Turkish Science. Since the Shor Turkish is under the threat of extinction, the studies to be carried out about this language have great importance. In this study, it was aimed to determine the words that belong to Shor Turkish in W. Radloff's work“Opıt Slovarya Tyurkskih Nareçiy”and it was aimed to compare these words with contemporary Shor Turkish.