Kuşaklar açısından unutulmaz turizm deneyimleri algısının satın alma sonrası davranışlar üzerindeki etkisi
The impact of perceptions of memorable tourism experiences on post-purchase behaviors in terms of generations
- Tez No: 510408
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF ÜLKER DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Unutulmaz Turizm Deneyimleri, Kuşaklar, Tekrar Ziyaret Etme, Ağızdan Ağıza İletişim, Nostalji Yoğunluğu, Memorable Tourism Experiences, Generations, Revisit, Word-of-Mouth Communication, Nostalgia Intensity
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Turizm eylemi, deneyimler üzerine kurulmuş bir süreci içermektedir. Turizmde deneyim, rutin hayatın dışında gerçekleşen olaylardır ve bireylerin destinasyonlar ile etkileşimi sonucu doğmaktadır. Unutulmaz turizm deneyimi ise, bir etkinlik meydana geldikten sonra olumlu bir şekilde hatırlanan, zihinde tekrar canlandırılan ve aslında bireylerin geçmiş deneyimlerini değerlendirmesine dayanan bir turizm deneyimi olarak ifade edilmiştir. Bir seyahat sona erdiğinde bireylere kalan tek şey, o seyahate ait anılardır. Bireylerin hafızalarında derin izler bırakan ve unutulmaz birer anı olarak kalan deneyimler turizm endüstrisinin temelini oluşturmaktadır. Ayrıca farklı kuşaklardaki bireylerin sahip olduğu unutulmaz deneyimler onların destinasyona yönelik deneyim sonrası tutumlarını da etkilemektedir. Araştırmanın amacı, farklı kuşaklardaki bireylerin unutulmaz turizm deneyimleri algısını incelemek, bu deneyimlerin kuşaklarda farklılaştığı noktaları tespit etmek ve bu unutulmaz turizm deneyimlerinin nostalji yoğunluğu, tekrar ziyaret etme ve ağızdan ağıza iletişim üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır. Hazırlanan anket, kolayda örnekleme yöntemiyle ulaşılan Türkiye'deki farklı kuşaklardaki bireyler tarafından cevaplandırılmıştır. 510 kişinin katılımıyla elde edilen verilerin analizinde AMOS 22 ve SPSS 22 paket programları kullanılmıştır. Verilerin analiz edilmesinde tanımlayıcı istatistikler, doğrulayıcı faktör analizi ve yapısal eşitlik modelinden yararlanılmıştır. Araştırma sonunda unutulmaz turizm deneyimlerinin kuşaklara göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Ayrıca unutulmaz turizm deneyimlerinin nostalji yoğunluğu, tekrar ziyaret etme ve ağızdan ağıza iletişim üzerindeki etkileri kısmen desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Tourism action involves a process built on experiences. Experience in tourism is events that occur outside of your routine life and the result of interaction with the destinations of individuals is born. The memorable tourism experience is expressed as a tourism experience that is remembered positively after an event has been occured, re-enacted in the mind, and actually based on evaluating individual's past experiences. The only thing left to the individual when a journey ends is the memories of that trip. Experiences that left deep traces in memories of individuals and remained memorable moments constitute the basis of the tourism industry. The memorable experiences of individuals in different generations also influence their post-experience attitudes towards the destination. The aim of the research is to examine the perception of memorable tourism experiences of individuals in different generations, to determine the points that these experiences differentiate and to reveal the effects of these memorable tourism experiences on nostalgia intensity, revisit and word-of-mouth communication. The questionnaire was answered by individuals from different generations in Turkey reached by an easy sampling method. The data obtained with the participation of 510 individuals were analyzed with AMOS 22 and SPSS 22 packet programs. In the analysis of the data, descriptive statistics, confirmatory factor analysis and structural equation model were used. At the end of the research it was determined that memorable tourism experiences differ from generation to generation. In addition the effects of these memorable tourism experiences on nostalgia intensity, revisit and word-of-mouth communication are partially supported.