Çağdaş Polonya edebiyatında yetmişli yazarlar
70s writers in contemporary Polish literature
- Tez No: 510417
- Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE MÜNİSE YÜCE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yetmişli Yazarlar, Çağdaş Polonya Edebiyatı, Metinlerarasılık, Pop Edebiyat, Modern ve Postmodern Zamanların Kimlikleri, Writers born in the 1970s, Contemporary Polish Literature, Intertextuality, Pop Literature, Identity in Modernity and Postmodernity
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Slav Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
1989 yılında Dayanışma Hareketi'nin siyasi özgürlük adına yaptığı girişimler sonucunda Polonya, Doğu Avrupa ülkeleri arasında komünist düzenin yıkıldığı ilk ülke olmuştur. Komünist rejimin son bulunmasının ardında Polonya demokrasiyle birlikte kurulan yeni bir düzen kabullenerek yeni bir döneme girmiştir. 70'li yazarlar, Polonya'nın eski düzeninde doğup yeni düzeninde boy attıkları için önemlidirler. Bu çalışma ortaya çıkan bu yepyeni özgürlüklerin nasıl karşılandıklarını edebiyat bağlamında anlamlandırmak adına yapılmıştır. Çalışmada, 70'lerde doğmuş ve öne çıkmış yazarların bazı eserlerinin analizleri, popüler kültürün etkisiyle Polonya edebiyatında gelişen 'popüler ayrım' ve 'edebiyattan üretilen edebiyat' gibi yeni eğilimleri ortaya koymuştur. Yazarların düşünce haritaları oluşturma tekniğini kullanarak ve bölümlerinde ele alınan konular açısından en vurgulayıcı özelliklerine göre metinleri değerlendirerek analizler yapılmıştır. Elde edilen bilgiler ve değerlendirmeler sonucunda, Polonya çağdaş edebiyatında metinlerarasılık büyük önem taşımaktadır. 70'li yıllarda doğan yazarlar hem metinlerarasılık hem de kendi bireyselliklerini gösterme arzusu bağlamında çok önemlidirler. Bu yüzden bu çalışmanın konusu olmuşlardır.
Özet (Çeviri)
As a result of the Solidarity Movement on behalf of the political freedom in 1989, Poland became the first country to break down the communist order among Eastern European countries. After the end of the communist regime, Poland entered a new phase of acceptance by adopting a new order established with democracy. The 70's writers are important for the fact that they were born in the old order and took up the new order in Poland. This research was conducted to determine sense of these new freedoms in the literature context. This analysis of some works of writers born in the 70's revealed new trends such as 'popular fraction' and 'intertextuality' developed in Polish literature with the influence of popular culture. In this context a theoretical explanations were made by using the technique of creating writers' thought maps and analyzing the texts according to the most emphasizing features in terms of the topics covered in parts of the study. As a result of the obtained information and evaluations, intertextuality has great importance on the Polish contemporary literature. Writers born in the 1970s are very important both in terms of intertextuality and desire to show their individuality. That is the way they were the subject of this study.