Ekonomik büyüme ile işçi gelirleri arasındaki ilişki: Türkiye örneği(1984-2017)
The relationship between economic growth and workers'income: The case of Turkey (1984-2017)
- Tez No: 510420
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAVAŞ ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Ödemeler Bilançosu, İşçi Gelirleri, Koentegrasyon Testi, Granger Nedensellik, Economic Growth, Balance of Payments, Workers' Remittances, Cointegration Test, Granger Causality
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Önemli bir finansal kaynak olan işçi gelirlerinin ülke ekonomileri üzerinde çeşitli etkileri söz konusu olmuştur. Konu ile ilgili literatür araştırmasında bu etkilerin olumlu yada olumsuz oldukları üzerine fikir birliği sağlanamadığı tespit edilmiştir. Bu nedenle yapılan çalışmanın esas amacı literatür deki belirsizliği gidermek adına konuya aydınlatmaktır. İlk olarak değişkenlerin tarihsel gelişimlerinin incelendiği çalışmada 1984-2017 yıllarında, uzun dönem ilişkinin (koentegrasyon) ve karşılıklı bir nedenselliğin olup olmadığı test edilmiştir. Bu değişkenler zaman serisi olduğu için öncelikle birim kökleri giderilmiştir. Her iki değişkenin birinci dereceden durağan olduğu ve bunun sonucu eş bütünleşik olduğu ortaya konmuştur. Sonuç olarak iki değişken arasında uzun dönemli ilişkinin varlığı tespit edilmiştir. Fakat yapılan Granger Nedensellik testi sonucu işçi gelirleri ve büyüme arasında %5 anlamlılık düzeyinde bir nedenselliğe rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Workers' remittances, as an important financial resource, have various effects on the economies. Literature research reveals that there is not a consensus on the direction of these effects whether they are positive or negative. For this reason, the aim of study is to remove the uncertainty in the literature. First, the historical development of variables is examined. Then it is tested whether there is cointegration and mutual causality relationship between variables in 1984 – 2017 period. It is revealed that both variables are stationary at first difference and so the unit root problem was removed. The variables are cointegrated meaning the fact that there is a long term relationship between them. However, at %5 level of significance, there is no Granger causality relationship between variables.